Venezuela en Bolivia ontkennen nucleaire hulp aan Iran

Nieuws

Venezuela en Bolivia ontkennen nucleaire hulp aan Iran

Jill Marchant

05 juni 2009

Uit een geheim Israëlisch rapport blijkt dat Venezuela en Bolivia ongemerkt uranium leverden aan Iran. Beide landen blazen de samenzwering nu echter radicaal af.

Dat Bolivia en Venezuela nauwe banden met Iran onderhouden, is niet nieuw. Maar onlangs onthulde een Israëlisch rapport meer over die banden. “Er zijn rapporten die bevestigen dat Venezuela Iran van uranium voorziet voor zijn nucleair programma. Ook Bolivia levert Iran uranium”, staat in het geheim rapport van het Israëlisch Buitenlands ministerie. The Associated Press (AP) bemachtigde de nota en maakte dit publiek.
De Boliviaanse Minister van Mijnbouw Luis Alberto Echazu ontkent dit krachtig en zegt dat zijn land het radioactieve element niet eens produceert. “Er bestaat niet eens een precieze studie over opslagplaatsen voor uranium, laat staan dat er sprake is van ‘export’ naar een ander land”, zegt hij. Echazu gaf wel toe dat politici geloven dat Bolivia over onaangeroerde opslagruimtes met uranium beschikt. De presidentiële Minister van Bolivië, Juan Ramon Quitana, reageerde minder subtiel en beschreef het Israëlische agentschap dat verantwoordelijk was voor het rapport als “een bende incompetente clowns”.
Ook Hugo Chavez geeft nog niet toe en slaat de Israëlische bewering naast zich neer.
Lijnrecht daartegenover staat echter een tweede rapport van de ‘Carnegie non-profit voor Internationale Vrede’ dat al in december 2008 gepubliceerd werd. Het rapport stelt dat Bolivia wel uraniumvoorraden herbergt en dat Venezuela zijn geschatte 50.000 ton uraniumreserve niet zelf bewerkt.
De VS op de knieën?
Israël heeft al meermaals gedreigd Iran aan te vallen als het zijn nucleair programma niet stopzet. Israël is bovendien een onmisbare bondgenoot van de Verenigde Staten en beschuldigt Iran ervan Hezbollah-cellen in Venezuela op te richten als deel van een strategie om de Verenigde Staten op de knieën te krijgen.
De Amerikaanse president Barack Obama pleitte donderdag tijdens zijn toespraak in Caïro nog voor een “volledig atoomwapenvrije wereld”, in de lijn van zijn toespraak in Praag in april. De VS zijn wel nog niet begonnen met de afbouw van hun eigen atoomarsenaal, maar verzetten zich tegen de ontwikkeling van nucleaire wapens in Iran. Ze willen een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten vermijden. Over de Israëlische kernwapens wordt meestal zedig gezwegen.