Venezuela en VS herenigd in strijd tegen drugs

Nieuws

Venezuela en VS herenigd in strijd tegen drugs

07 juli 2008

De Venezolaanse president Chávez heeft verklaard opnieuw te willen samenwerken met de Verenigde Staten in de strijd tegen drugstrafiek. Het vroegere akkoord tussen de twee landen was sinds 2006 opgeschort.

Caracas en Washington gaan opnieuw de krachten bundelen in de strijd tegen drugs. Dat liet Chávez zondag weten via een persbericht. De beslissing komt er na een ontmoeting met Amerikaans ambassadeur Patrick Duddy. De twee hadden zaterdag een kort gesprek op het militair defilé ter gelegenheid van 197 jaar onafhankelijk Venezuela.

Bezorgdheid

Duddy had voor het weekend al zijn bezorgdheid geuit over de toenemende drugshandel in Venezuela. ‘Wij zien dit als een bedreiging voor onze twee volkeren en als een gezamenlijke uitdaging’, stelde hij.
De samenwerking tussen Venezuela en de Verenigde Staten in de strijd tegen drugs is niet nieuw. Tot augustus 2006 was er een akkoord tussen de regering Chávez en de Amerikaanse overheidsorganisatie DEA (Drug Enforcement Administration). Maar omwille van de gespannen relatie tussen beide landen, zegde Chávez het akkoord op.
De voorbije maanden zei de Venezolaanse president bereid te zijn de handen in elkaar te slaan met de nieuw verkozen president van de VS en zo de gezamenlijke problemen op te lossen.