Verslechterende publieke beleid veroorzaakt de uitholling van de zorgsector

Venezuela valt 20 jaar terug in strijd tegen kindersterfte

UNICEF Ecuador CC BY 2.0

Venezolaanse kinderen lijden onder de politieke crisis

De vooruitgang in Venezuela op het gebied van kindersterfte is in de afgelopen tien jaar tenietgedaan. Het land kampt met sterftecijfers die sinds de late jaren 1990 niet meer voorkwamen.

Kindersterfte nam in het land gestaag af sinds de jaren 1940. Volgens officiële cijfers, gepubliceerd in een artikel in The Lancet, stierven in 2009 zestien kinderen jonger dan 1 jaar per elke duizend geboorten. Na dat jaar “werd dat cijfer hoger, met een snelle stijging vanaf 2011”, schrijven de auteurs.

De Venezolaanse economie en de gezondheidszorg stortten in de afgelopen jaren in, en het land bevindt zich momenteel in een diepe politieke crisis.

Om schattingen te doen over de sterfte keken de onderzoekers naar de laatst bekende officiële cijfers uit Venezuela, die dateren uit 2014. Deze gegevens werden aangevuld met data uit andere bronnen, inclusief een nationaal onderzoek naar levensomstandigheden in 2017.

Conservatieve schattingen

Het onderzoek is het resultaat van een poging om iets te doen aan het gebrek aan openbare informatie in het land, volgens hoofdauteur Jenny García van het Nationaal Instituut voor Demografische Studies in Frankrijk.

“Het aantal doden buiten het ziekenhuis kan veel hoger liggen dan het aantal gevallen dat via historische patronen geregistreerd wordt”

“We denken dat de cijfers hoger kunnen zijn dan onze schattingen, omdat de aannames waar we vanuit gegaan zijn bij de toepassing van de statistische modellen, conservatief zijn”, zegt García. “Onze bevindingen gaan tot 2016, terwijl we weten dat in 2017 en 2018 de cijfers nog slechter zullen zijn dan onze projecties, omdat de situatie in het land verslechterd is.”

Een van de aannames waar García en haar collega’s hun berekeningen op baseerden, is dat het land hetzelfde niveau van onderrapportage op het gebied van sterfte en geboorte zou vasthouden tot 2012.

“Maar we weten dat in tijden van economische en institutionele crises, zoals Venezuela die meemaakt, dit kan variëren. Het aantal doden buiten het ziekenhuis kan veel hoger liggen dan het aantal gevallen dat via historische patronen geregistreerd wordt”, zegt García.

Mazelen en difterie

Venezuela kampt momenteel met een humanitaire noodsituatie, als gevolg van het ineenstorten van het gezondheidssysteem en de hernieuwde opkomst van overdraagbare ziekten zoals malaria, mazelen en difterie, zeg de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Door een tekort aan medicijnen is behandeling van chronische ziekten zoals hiv niet mogelijk.

In een artikel dat in april verschijnt in Emerging Infectious Diseases, staan data over ziekten die zich in Venezuela opnieuw voordoen, en die met vaccinaties voorkomen kunnen worden. Uit de data blijkt dat tot oktober vorig jaar 5525 gevallen van mazelen gerapporteerd werden in het land, inclusief 73 doden. Bijna 1250 gevallen van difterie werden ook bevestigd.

Het verslechterende publieke beleid is de oorzaak van de uitholling van de zorgsector in Venezuela, staat in de studie in The Lancet. “Tussen 2007 en 2009 bijvoorbeeld, verschafte het ministerie van Gezondheid geen vaccins tegen polio, difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en Haemophilus influenzae type B voor kinderen jonger dan vijf jaar. Ook werd bijna 20 procent van de kinderen in 2010 niet gevaccineerd”, staat in het artikel.

Hoewel de regering niet volledig ontkent dat er sprake is van een noodsituatie in de zorg, weigert zij humanitaire hulp te accepteren.

Samen met de PAHO heeft de regering een nationaal plan geïmplementeerd om uitbraken van deze ziekten tegen te gaan. Zij beweert via dit plan mazelenvaccins te hebben verstrekt aan 8 miljoen kinderen in de leeftijd tussen 6 maanden en 15 jaar. Ook zouden 4,8 miljoen kinderen zijn ingeënt tegen difterie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.