Wetenschappers ontdekken enorm aantal bomen die niet in bosgebied groeien

‘Verborgen bomen’: miljard ton aan biomassa over hoofd gezien

Fons Heijnsbroek / Unsplash

Nederland voert de lijst van de verborgen bomen aan, met bijna 25 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken.

In Europa zijn ‘verborgen bomen’ goed voor maar liefst een miljard ton aan extra biomassa. Het zijn bomen in steden en landelijke gebieden die eerder niet meegerekend werden in inventarisaties omdat ze niet in een bos groeien.

Wetenschappers van de universiteit van Kopenhagen hebben aan de hand van satellietbeelden en artificiële intelligentie (AI) enorme aantallen bomen ontdekt die niet meegeteld werden omdat ze buiten bosgebied groeien.

Tot nu bleek het niet mogelijk om goed te kunnen inschatten hoeveel extra bomen er bijvoorbeeld in tuinen staan of op andere plekken buiten bossen, en dat blijken er best veel te zijn. Dat is goed nieuws want bomen halen CO2 uit de atmosfeer, zijn goed voor de biodiversiteit en maken mensen gelukkig.

15 miljoen hectare bomen

Om boomtellingen nauwkeuriger te kunnen uitvoeren ontwikkelden de Deense onderzoekers een algoritme dat het mogelijk maakt om tot op een hoogte van drie meter bomen te herkennen op basis van hun kruinen. Vervolgens gebruikten ze gedetailleerde satellietbeelden van heel Europa om de hoeveelheid boombedekking buiten de traditionele bosgebieden in elk land te berekenen.

Het gaat om 15 miljoen hectare bomen die in stedelijke, landelijke en agrarische regio’s groeien.

Zo zagen ze dat opvallend veel bomen momenteel niet worden meegenomen in nationale bosinventarisaties, omdat die meestal alleen bomen binnen bossen omvatten.

Uit de studie  blijkt dat Europa verrassend veel van zulke ‘verborgen’ bomen herbergt. Het gaat om 15 miljoen hectare bomen die in stedelijke, landelijke en agrarische regio’s groeien. Omgerekend gaat het om een miljard ton biomassa die vanaf nu kan meegerekend worden in statistieken en klimaatmodellen.

Verborgen potentieel

‘Er zijn bijvoorbeeld bomen in vakantieoorden en in steden die nu niet meegeteld werden’, zegt onderzoeker Martin Brandt. ‘Onze studie toont aan dat er een verborgen potentieel is voor de opslag van CO2 buiten de bossen’, vervolgt Brandt. 

In België groeit bijna 17 procent van alle bomen buiten een bos. Nederland voert de lijst van de verborgen bomen aan, met bijna 25 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken.

In het Verenigd Koninkrijk is ongeveer 22 procent van de totale boombedekking buiten de traditionele bossen te vinden, terwijl dit in Ierland net geen 20 procent is. In landen met uitgestrekte bossen is het aandeel bomen buiten het bos aanzienlijk kleiner. In Finland bijvoorbeeld, groeit slechts iets minder dan 2 procent van alle bomen buiten de bosgebieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.