Verdachte moord Bhutto gearresteerd – of in bescherming genomen?

Nieuws

Verdachte moord Bhutto gearresteerd – of in bescherming genomen?

Amir Mir

28 februari 2008

De arrestatie van de militante moslimleider Qari Saifullah Akhtar zou de inlichtingendiensten kunnen helpen om een nog niet opgelost complot tegen de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto te ontrafelen. Of te verduisteren, zoals veel mensen denken.

Afgelopen maandag werd Qari, hoofd van de verboden radicale groep Harkatul Jehadul Islami (HUJI), gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de eerdere, mislukte zelfmoordaanval op Bhutto op 18 oktober, waar 150 mensen bij omkwamen.
Sherry Rehman, woordvoerster van Bhutto’s Pakistaanse Volkspartij, zegt: “Veel mensen in de gevestigde kringen zeggen dat Qari nu eigenlijk in bescherming is genomen.”

Vrijgelaten

Bhutto zelf vertelt al over de betrokkenheid van Qari bij de aanslag in haar posthuum gepubliceerde boek. “Qari Saifullah Akhtar was een gezochte terrorist die heeft geprobeerd mijn tweede regering in de jaren negentig omver te gooien. Hij was echter uitgeleverd door de Verenigde Arabische Emiraten en kwijnde weg in de gevangenis in Karachi. Volgens mijn bronnen hebben veiligheidsfunctionarissen in Lahore hem om hulp gevraagd.”
Qari werd opnieuw vrijgelaten drie maanden voor Bhutto’s terugkomst uit ballingschap. “Niemand weet het zeker, maar je gaat je afvragen waarom een terrorist die banden heeft met al-Qaida na drie jaar ineens wordt vrijgelaten”, aldus Rehman.
Tot voor kort beschuldigde de regering Baitullah Mehsud, leider van de Tehrik-e-Taliban in Pakistan, maar die ontkent elke betrokkenheid.

Instrument

Wajid Shamsul Hassan, een voormalige Pakistaanse Hoge Commissaris voor Groot-Brittannië, en een getrouwe van Bhutto, zegt dat het niet bekend is wat er na de vrijlating van Qari precies is gebeurd. “Het is wel bekend dat de autoriteiten niet hebben geprobeerd hem veroordeeld te krijgen, maar hem in plaats daarvan goed hebben beschermd. Dat geeft voeding aan het geloof dat hij voor het inlichtingenestablishment een handig instrument was dat naar believen gebruikt en gedumpt kon worden.”
Volgens Hashmat Habib, advocaat van Qari, hebben de speurhonden van de inlichtingendienst zijn cliënt verteld dat ze hem hebben opgepakt omdat anders de FBI dat zou doen. “Bij zijn vrijlating vertelden ze hem dat hij voorzichtig moest zijn – anders zou hij weer opgepakt worden.”
Hassan Abbas, deskundige op het gebied van extremisme, legt uit dat Qari door de regering werd gepresenteerd als belangrijke terrorist. “Hij werd gezien als getrouwe van Osama bin Laden en Mullah Mohammad Omar en was in 1995 al eens gearresteerd wegens een geplande coup tegen Bhutto.” Na het vertrek van Bhutto in 1996 werd hij vrijgelaten en vertrok hij naar Afghanistan, waar hij adviseur werd van de Talibanregering. Na de val van het regime wist hij te ontkomen naar de Verenigde Arabische Emiraten, totdat hij in 2004 werd uitgeleverd.