Verdeeldheid binnen Al Shabaab eist levens

Nieuws

Verdeeldheid binnen Al Shabaab eist levens

Verdeeldheid binnen Al Shabaab eist levens
Verdeeldheid binnen Al Shabaab eist levens

Mitchell Pontzeele

02 juli 2013

In Somalië zijn zaterdag twee aanvoerders van de gewapende Al Shabaab-groep om het leven gekomen. Volgens getuigen werden de strijders door leden van hun eigen militie gedood. De moorden leggen de steeds grotere verdeeldheid binnen Al Shabaab bloot.

De gedode mannen zijn Ibrahim Haji Jama Mead en Abul Hamid Hashi Olhayi, twee stichtende leden van de islamistische militantenbeweging Al Shabaab. Mead stond vanwege zijn deelname aan gevechten in Afghanistan bekend onder de bijnaam “Al Afghani” en werd door de Verenigde Staten als terrorist beschouwd.

Machtsstrijd binnen Al Shabaab

Volgens familieleden werden de twee mannen onder opdracht van hooggeplaatst leider Ahmed Abdi Godane gearresteerd en vervolgens geëxecuteerd door leden van dezelfde militie. In een persbericht ontkent Al Shabaab de executies. De organisatie stelt dat de aanvoerders stierven tijdens een vuurgevecht. Dat gevecht ontstond volgens het persbericht nadat de twee mannen hun arrestatie weigerden te aanvaarden.

Volgens de BBC zijn de executies het gevolg van een al langer woedende machtsstrijd tussen de troepen van leider Ahmed Abdi Godane en leden van de groepering die een afkeer hebben van de banden tussen Al Shabaab en Al Qaida. In februari 2012 kondigde Al Shabaab publiekelijk haar alliantie met de terroristische groepering aan. Die aankondiging zorgde voor spanning tussen de jihadistische strekking in de militie en een nationalistische tak, die zich verzet tegen de idee van een internationale jihad en enkel in Somalië wil opereren.

Huidig leider Godane wordt bovendien door een deel van de militie van dictatoriale controle beschuldigd. De executies van Al Afghani en Olhayi zijn volgens hun familieleden dan ook het gevolg van hun tegenstand van Godane’s gezag.

Op de vlucht voor eigen militie

Een derde topman uit de groepering, sjeik Hassan Dahir Aweys, werd eind vorige week gearresteerd toen hij op de vlucht was na een confrontatie met troepen van Godane. Die arrestatie gebeurde nadat Aweys zichzelf vergezeld door een delegatie aangaf bij de politie. Enkele weken geleden beschuldigde Aweys leider Godane ervan ‘directe controle over het rechtssysteem van Al Shabaab uit te oefenen, en op regelmatige basis strijders met een andere mening te executeren.’ Volgens sommige bronnen was een poging van Aweys om een nieuwe Al Shabaab-factie op te richten de oorzaak van gevechten tussen verschillende takken van de militie in de zuidelijke havenstad Barawe. Bij de confrontatie vielen meerdere slachtoffers.

Aweys is al meer dan dertig jaar betrokken bij Al Shabaab en haar voorloper, de Islamic Courts Union. De Verenigde Staten beschuldigen Aweys ervan banden met terroristen te onderhouden.

Vijandigheden zullen niet stoppen

Volgens een Somalisch analist is het waarschijnlijk dat de leiders van Al Shabaab omwille van Aweys’ onderhandelingen met de regering een fatwa zullen uitspreken over de gevluchte leider. Voor de regering geldt de overgave van Aweys echter als een symbolische overwinning op de militie. Bovendien meldt de analist dat een goede behandeling van Aweys het ook voor anderen die de groepering de rug toekeren makkelijker kan maken om zich aan te geven.

De interne problemen bij Al Shabaab kunnen echter ook als slecht voorteken voor de vijandigheden beschouwd worden. Zo zou de executie van andersdenkende Al Shabaab-leiders Godane steviger in het zadel kunnen brengen en mogelijke conflicten binnenin de groepering in de kiem smoren. Door kritische geluiden te elimineren, kan Godane de jihadistische koers – en de alliantie met Al Qaida – aanhouden.

De aanwezigheid van die harde koers bij de leiders van de organisatie zorgt ervoor dat Al Shabaab ondanks haar interne verdeeldheid gevaarlijk blijft. De groepering werd de voorbije jaren uit belangrijke steden verjaagd, maar heeft volgens de BBC nog een grote invloed in het zuiderse Somalische platteland en kleine steden in de regio. De aanval op een VN-terrein in Mogadishu eerder deze maand toonde bovendien aan dat Al Shabaab ondanks haar interne verdeeldheid nog steeds doelgerichte en georganiseerde aanvallen kan uitvoeren. Het lijkt er niet op dat de overgave van Aweys een einde aan de vijandigheden betekent.