Verdwijning toekan zet Braziliaanse planten onder druk

Nieuws

Verdwijning toekan zet Braziliaanse planten onder druk

11 juni 2013

Door het verdwijnen van de toekan en andere grote vogels komen ook inheemse plantensoorten in het Atlantisch Woud in Brazilië onder druk te staan. Het Atlantisch Woud heeft de status van werelderfgoed en biosfeerreservaat.

Braziliaanse, Mexicaanse en Spaanse onderzoekers verzamelden bijna negenduizend zaden van de juçara, een Braziliaanse palmboomsoort (Euterpe edulis), in 22 verschillende zones in het Atlantisch Woud.

Kleine bek

Uit de analyse van de stalen blijkt dat de palmbomen aanzienlijk minder vruchten dragen in zones waar de toekan meer dan vijftig jaar geleden is uitgestorven. In zones waar de vogel wel nog voorkomt, produceert de juçara meer vruchten.

Dat heeft alles met de grootte van de toekan te maken, zeggen de onderzoekers. “Kleine vogels hebben een kleinere bek en die kunnen daardoor bij kleine, kwetsbare vruchten en zaden”, zegt onderzoekscoördinator Mauro Galetti van de Universiteit Júlio de Mesquita Filho in São Paulo.

“In zones waar alleen kleine vogels voorkomen, worden die kleine vruchten en zaden makkelijker verwijderd, waardoor ze minder kans krijgen om te ontkiemen. Op die manier verdwijnt de plantensoort langzaam.”

Uniek ecosysteem

Het Atlantische Woud bevat de restanten van een enorm uitgestrekt oerbos aan de Atlantische kust. Het gaat om “een uniek ecosysteem over een afstand van meer dan 3000 kilometer langs de kust”, zegt de Unesco. De biologische rijkdom van het gebied is uitzonderlijk, met alleen al 120 verschillende soorten zoogdieren, het grootste aantal in Brazilië. Heel wat soorten komen enkel daar voor.

Net zoals het Amazonewoud staat het Atlantisch Woud onder zware druk. Door de ontbossing heeft het Atlantische Woud nog slechts 7,9 procent van zijn oorspronkelijke vegetatie.

In 1993 gaf de Unesco een groot deel van het Atlantisch Woud de status van biosfeerreservaat. Daarmee gaf de VN-organisatie aan dat de zone een uitzonderlijke natuurlijke en culturele rijkdom heeft waarvoor inspanningen voor duurzame ontwikkeling nodig zijn. Er zijn momenteel 580 biosfeerreservaten.

In 1999 werd het Atlantisch Woud ook uitgeroepen tot werelderfgoed. Het bevindt zich ook voor een klein deel in Argentinië en Paraguay.