Vergeten hongersnood in Nepal

Nieuws

Vergeten hongersnood in Nepal

Marty Logan

27 juli 2006

NEPAL: Vergeten hongersnood in Nepal

KATHMANDU, 27 juli (IPS) - Door de politieke omwenteling in Nepal is er weinig aandacht voor de uitzonderlijke droogte in het noordwesten van het land. Daar hebben 225.000 mensen voedselhulp nodig. Het VN-Voedselprogramma kreeg nog maar van één donorland - Australië - geld daarvoor. "Het is roepen in de woestijn", zegt de directeur van de VN-organisatie in Nepal

Het VN-Voedselprogramma haalde nog maar 17 procent op van de 5,5 miljoen dollar die het naar eigen zeggen nodig heeft om rijst en tarwe te bezorgen aan Nepalezen in tien districten. De regio kampt met een extreme vorm van de jaarlijkse hongerkloof - de periode tussen de oogsten waarin boeren niet van de eigen voorraden kunnen leven maar voedsel moeten aankopen. Het probleem is dat die kloof nu breder is omdat de winter droger was dan ooit en volgde op een uitzonderlijk droog regenseizoen.

Al in mei liepen berichten binnen dat dorpelingen eigendommen verkochten om voedsel te kunnen kopen en dat mensen uit erg afgelegen streken onkruid en wortels moesten eten. Sommige dorpelingen uit deze bergachtige streek moeten dagen lopen naar de dichtstbijzijnde markt.

Een VN-missie in mei concludeerde dat de tarweproductie op 70 plaatsen in de tien districten minstens de helft lager lag dan normaal, en hier en daar zelfs totaal mislukt was. “Als je op het randje balanceert, kunnen een of twee tegenslagen je erover duwen. Ik denk dat dit hier is gebeurd”, zegt Richard Ragan, de directeur van de VN-organisatie in Nepal.

Maar omdat een hongerkloof zich elk jaar voordoet, geloven donorlanden niet dat er dit jaar echt een nijpend probleem is. “Donoren benaderen ons heel sceptisch”, zegt Ragan.

Of donoren dan pas ingrijpen als mensen letterlijk sterven van de honger? Hij vertelt dat een parlementslid uit Mugu, een van de getroffen gebieden, zag hoe mensen bij aankomst van de rijst op het vliegveld meteen de zakken opscheurden en de ongekookte korrels begonnen op te eten. “Dat klinkt alsof de mensen erg hongerig zijn”, zegt hij met een bittere lach.

De bedoeling van het VN-noodprogramma is dat elk huisgezin in de tien districten een voorraad voedsel voor twee maanden krijgt, bestaande uit 80 kilo rijst en 14 kilo tarwe. De helft krijgen ze meteen, de rest pas nadat ze 30 dagen hebben gewerkt, zoals bijvoorbeeld bij het aanleggen van paden. De VN-Voedselorganisatie voerde dit soort van ‘voedsel-voor-werk-projecten in ter vervaging van klassieke liefdadigheid.

Het VN-Voedselagentschap heeft rijst geleend van de Nepal Food Corporation en 500.000 dollar van een interne rekening. “Ik kan de eerste 110.000 mensen (uit de vier meest zuidelijke districten) voeden, maar vanaf dan kan ik niets meer, tenzij er meer giften komen”, zegt Ragan.

De VS zeggen dat ze het verzoek van de VN “overwegen”. Ze zouden tegen vrijdag (28 juli) iets laten weten, klinkt het op de Amerikaanse ambassade in Kathmandu. (ADR/PD)