Vergrijzing Azië is een race tegen de klok

Nieuws

Vergrijzing Azië is een race tegen de klok

Chaima Haskal

24 februari 2009

De Aziatische Ontwikkelingsbank verwacht dat de vergrijzing tegen 2050 in Azië groter zal zijn dan in de rest van de wereld.

In ‘Aging in Asia: Trends, Impacts and Responses’ , een nieuw rapport van de Asian Development Bank, schrijven de auteurs dat dat de Aziatische bevolking meer dan 922 miljoen ouderen zal bevatten tegen 2050. Daarmee zou Azië dan 17,5% van de plus 65-jarigen huisvesten.
De vergrijzing groeit sneller dan verwacht. Als Azië het economisch impact van die ouder wordende populatie wil opvangen, dan zal het volgens de ADB zo snel mogelijk een reeks van grote en complexe hervormingen moeten aanvaarden. Vooral landen als Indonesië, Thailand en China zullen snel nieuwe structuren en instituties  moeten opzetten.
“De vergrijzende bevolking zal elk aspect van ons leven raken en tenzij we snel beginnen met het maken van moeilijke beleidskeuzes is er weinig kans dat Azië sierlijk ouder wordt”, zegt Jayant Menon, co-auteur van het rapport met Anna Nakamura, allebei werkend in ADB’s kantoor van regionale economische integratie.

Tenzij we snel beginnen met het maken van moeilijke beleidskeuzes is er weinig kans dat Azië sierlijk ouder wordt

Bad timing

Tussen 1950 en 1975 is het aantal ouderen met 70% toegenomen. Azië was toen nog een relatief jonge regio. Tegen 2005 veranderde het demografische landschap compleet. Er kwamen steeds meer ouderen en de aangroei van werd gestuit -onder andere door de éénkindpolitiek van China.
De vergrijzing groeit sneller dan de economie. Er zijn duidelijke verschillen in timing en snelheid tussen de sub-regio’s en de landen onderling. Oost-Azië zal veel sneller vergrijzen, terwijl West-Azië het traagst de evolutie zal meemaken. Japan is en zal het oudste land blijven in de regio. Bijna 2 op de 5 Japanners zal ouder zijn dan 65 jaar. Het land kent nu al een daling van de arbeidskrachten, een wankel pensioensysteem en  oplopende kosten in de gezondheidszorg.