Verhoor Pinochet op de valreep uitgesteld

Nieuws

Verhoor Pinochet op de valreep uitgesteld

IPS

09 september 2004

De voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet moet vandaag (donderdag) toch niet voor de rechter verschijnen. Het hof van beroep in Santiago beval woensdag nader te onderzoeken of Juan Guzmán, de rechter die Pinochet wil ondervragen, niet vooringenomen is. Maandag had het hooggerechtshof een klacht van de advocaten van Pinochet in die zin nog verworpen.

Guzmán wil Pinochet verhoren over zijn rol in Operatie Condor, een netwerk van de Latijns-Amerikaanse dictaturen uit de jaren 70 en 80 om linkse opposanten te elimineren. De verdediging van de 88-jarige ex-generaal eist dat Guzmán van de zaak wordt genomen. Guzmán kan nu niets meer ondernemen tegen Pinochet tot er een uitspraak ten gronde is.

Guzmán heeft wel een vervanger, maar rechter Gabriela Pérez heeft geen tijd zich in het dikke dossier in te werken. Bovendien zetelt ze vandaag in een andere rechtbank. Er is dus geen mogelijkheid om Pinochet op de vastgestelde datum te ondervragen.

Op 26 augustus heeft het hooggerechtshof in Santiago de onschendbaarheid opgeheven die Pinochet tot daartoe als voormalig president genoot. Maar zijn advocaten trekken alle registers open om hun cliënt uit de rechtszaal weg te houden. Ze dringen onder meer aan op een medisch onderzoek om vast te stellen of Pinochet een ondervraging mentaal aankan. Guzmán had dat verzoek verworpen voor het verhoor van donderdag. In 2002 werd een ander Chileens onderzoek tegen Pinochet stopgezet omdat artsen beginnende ouderdomsdementie hadden vastgesteld bij de ex-generaal. Die diagnose is nog altijd erg omstreden.

Volgens de advocaat Eduardo Contreras, één van de klagers in het proces tegen Pinochet, gaan de pogingen van Pinochets advocaten om alsmaar uitstel te verkrijgen, in tegen een oproep die de huidige opperbevelhebber van het Chileense leger dinsdag deed. Generaal Juan Emilio Cheyre vindt dat er meer vaart moet komen in de processen rond de mensenrechtenschendingen waaraan de Chileense overheid zich heeft schuldig gemaakt. (PD/MM)