Verkiezingen bieden weinig keuze

Nieuws

Verkiezingen bieden weinig keuze

Julio Godoy

07 januari 2004

De campagne voor de presidentsverkiezingen in Algerije is deze week begonnen. De oppositie moet vertrekken vanuit een onmogelijke positie ten opzichte van huidig president Abdelaziz Bouteflika, die een tweede ambtstermijn ambieert.

Ali Benflis en zijn Nationaal Bevrijdingsfront (FLN), de gewezen eenheidspartij van Algerije, werd op 30 december buitenspel gezet. Het Algerijnse gerecht schortte de politieke rechten van het FLN op en de rekeningen van de partij werden bevroren. Benflis noemde de beslissing van het tribunaal een juridische putsch en riep alle oppositieleiders op om een nationaal front te vormen tegen de dictatoriale misdaden van Bouteflikas regime.

Ongeveer 100 FLN-kopstukken en enkele honderden aanhangers demonstreerden zondag voor het parlement tegen de beslissing van het tribunaal. Verschillende demonstranten raakten gewond toen de politie de betoging opbrak.

De beslissing om het FLN uit de verkiezingsrace te houden werd intussen veroordeeld door bijna alle partijen. De verboden Wafa-partij, presidentskandidaat Rachid Benyellèsen de Algrijnse Liga voor de Mensenrechten schaarden zich met een gezamenlijke verklaring achter Benflis. Ze kondigden aan gezamenlijk campagne te voeren tegen Bouteflika. De Veteranen van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog riepen het leger op om tussenbeide te komen. Maar stafchef Mohammed Lamari antwoordde dat het Algerijnse leger neutraal zal blijven in het electorale proces.

De politieke commentatoren zien die laatste uitspraak als een signaal dat Bouteflika de vrije hand krijgt. Het leger bekeert zich plots tot politieke neutraliteit. Het is alsof de boer verwacht dat de kippen de vos verjagen, zegt Mohamed Benchicou, de hoofdredacteur van de invloedrijke Algerijnse krant Le Matin. De vos Bouteflika is nu baas over de kippen van de Algerijnse politieke klasse, meent Benchicou.

Niet enkel de FLN wordt door de regering buitenspel gezet. Oppositieleiders die aan de verkiezingen wensen deel te nemen moet verschillende hindernissen, overwinnen. Eén van de vereisten omdeel te nemen aan de verkiezingen is de steun verzamelen van 75.000 burgers verspreid over de helft van het grondgebied. Slechts enkele van de 60 kandidaten kunnen aan die vereiste voldoen.