Verkiezingsfraude in Algerije

Het Nationale Bevrijdingsfront (FNL) heeft zoals verwacht de verkiezingen gewonnen, maar de gematigde islamitische partij (MSP) beschuldigt de winnaars van fraude. De opkomst was betreurenswaardig, slechts 38 procent is gaan stemmen.

  • Rama (CC by-nc-sa 2.0) Enkel 38 procent van de stemgerechtigden is gaan stemmen Rama (CC by-nc-sa 2.0)
  • Vikoula5 (CC by-nc-sa 3.0) Na zijn beroerte in 2013 wordt de president nauwelijks nog in publiek gezien Vikoula5 (CC by-nc-sa 3.0)

Op vier mei waren er parlementsverkiezingen in Algerije. Deze veranderden echter weinig aan het politieke landschap.

Volgens Abderrazak Makri, partijleider van MSP, is de fraude tijdens de jongste parlemementsverkiezingen de ergste sind 1997, het einde van de de Algerijnse burgeroorlog. In dat jaar werd Rassemblement National Démocratique (RND), de coalitiepartner van FLN, opgericht en wonnen zij de verkiezingen.

Abderrazak Makri is er overigens van overtuigd dat de opkomst veel hoger zou zijn, als de verkiezingen eerlijk verliepen.

Jeune Afrique stelt dat er in 70 procent van de stembureaus geen onafhankelijke waarnemers waren. Abderrazak Makri is er overigens van overtuigd dat de opkomst veel hoger zou zijn, als de verkiezingen eerlijk verliepen. ‘Meer dan twee miljoen mensen hebben blanco gestemd.’

Het Nationale Bevrijdingsfront (FNL) is al sinds 1962, het einde van de onafhankelijkheidsstrijd met Frankrijk, aan de macht en won 164 van de 462 zetels.

In vergelijking met de vorige verkiezingen is het aantal zetels sterk gedaald. Toen won de nationalistische partij 221 zetels. Hun coalitiepartner, RND, heeft het beter gedaan dan vorig jaar. Zij haalden 97 zetels, dat zijn er 27 meer dan in 2012. De gematigde islamitische partij (MSP) won 33 zetels.

Onzichtbare president

Abdelaziz Bouteflika (FLN) is al president sinds 1999, maar komt nog zelden in publiek nadat hij in 2013 een beroerte kreeg.

De toekomst van Algerije is onduidelijk. Zo weet niemand wie de president in 2019 voor de presidentsverkiezingen zal opvolgen.

De toekomst van Algerije is onduidelijk, niemand weet wie de president in 2019 voor de presidentsverkiezingen zal opvolgen.

Het land zelf bevindt zich in een crisis door de lage olieprijzen. Het olie- en gasproducerende land is grotendeels afhankelijk van die olieprijzen en heeft al het meeste van haar spaargelden opgebruikt.

De belastingen zijn verhoogd, bouw- en infrastructuurprojecten zijn uitgesteld en twee derde van de werklozen is jonger dan de dertig jaar, dat schrijft NRC.

Slechts 38 procent van de 23 miljoen stemgerechtigden is gaan stemmen. Dat is vijf procent minder dan in 2012, toen stemde ook slechts 43 procent.

Nochtans riep president Bouteflika zijn volk op om te komen stemmen, zodat de stabiliteit in het land zou voortduren. Daar werd klaarblijkelijk geen gehoor aan gegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.