Verliezen koffieproducenten lopen op ondanks beter exportresultaat

Nieuws

Verliezen koffieproducenten lopen op ondanks beter exportresultaat

Yadira Ferrer

04 februari 2003

Colombia heeft in 2002 drie procent meer koffie geëxporteerd dan het jaar daarvoor, maar dat is geen reden tot juichen voor de producenten. De 10,2 miljoen zakken Colombiaanse koffie die in het buitenland verkocht werden, leverden 803 miljoen euro op - ongeveer één miljoen euro minder dan de 9,8 miljoen zakken die in 2001 het land verlieten. In 2000 brachten 9,2 miljoen zakken nog 1,10 miljard euro op.

Tot 1997 was koffie veruit het belangrijkste Colombiaanse exportproduct; de geurige bonen leverden het land per jaar meer dan 2,2 miljard euro op. Nu zijn die inkomsten dus met ongeveer twee derden geslonken; Colombia verdient intussen meer aan de uitvoer van aardolie en steenkool. De aftakeling van de koffieprijs, die voor Colombia sinds 1998 nu al 70 procent bedraagt, heeft dramatische gevolgen voor de 556.000 gezinnen in het land die van de teelt moeten leven. Colombia is na Brazilië en Vietnam de grootste producent te wereld, maar in tegenstelling tot marktleider Brazilië tellen Colombia en Vietnam weinig grote koffietelers. 90 procent van de Colombiaanse koffieboeren bezit minder dan 5 hectaren grond. Doordat ze al geruime tijd met verlies moeten produceren, zitten de meeste telers tot over hun oren in de schulden. De hoge rentevoeten maken het probleem nog erger.

In de eerste helft van de jaren 90 haalde koffie op de internationale markt nog prijzen van 1,20 tot 1,30 dollar per pond (0,453 kg). In Colombia kwam een deel van de fraaie winsten die daardoor mogelijk waren, terecht in het Nationaal Koffiefonds (FNC), een overheidsorgaan dat de vermarkting van koffie coördineert en de boeren technische ondersteuning biedt. Het FNC hielp wegen aanleggen en scholen en gezondheidscentra bouwen in de koffieregio’s, financierde grootschalige acties tegen de plagen die de koffieplantages bedreigen en zorgde er ook voor dat de Colombiaanse koffietelers een vorm van sociale bescherming kregen. Maar al die programma’s zijn nu gestaakt. De internationale koffieprijs bedroeg vorig jaar 50 dollarcent per pond - een prijs die ver onder de Colombiaanse productiekosten zit.