Verliezende Keiko Fujimori geeft nederlaag nog niet toe

Nieuws

Verliezende Keiko Fujimori geeft nederlaag nog niet toe

Verliezende Keiko Fujimori geeft nederlaag nog niet toe
Verliezende Keiko Fujimori geeft nederlaag nog niet toe

IPS

07 juni 2016

Volgens voorlopige cijfers verliest Keiko Fujimori de presidentsverkiezingen in Peru. Maar het verschil is nipt. De dochter van de omstreden oud-president Alberto Fujimori wil haar verlies nog niet toegeven.

Volgens de exitpolls wordt niet Keiko Fujimori maar Pedro Pablo Kuczynski de nieuwe president van Peru. De voorlopige uitslag van de tweede ronde gisteren bevestigt dat maar het verschil is nipt.

Met bijna 80 procent van de stemmen geteld heeft Kuczynski 50,8 procent en Keiko Fujimori 49,2 procent.

Stemmen van het platteland

Fujimori weigert de nederlaag toe te geven. Ze rekent vooral op de stemmen van het platteland. Haar tegenstrever scoort beter in de steden. de definitieve uitslag wordt vanavond verwacht.

Tot een week geleden leidde Fujimori nog in de opiniepeilingen. Maar de laatste dagen namen de schandaalberichten over haar partij, de rechtse Fuerza Popular, hand over hand toe.

Joaquín Ramírez, secretaris-generaal van de partij, moest een stap opzijzetten door beschuldigingen over het witwassen van drugsgeld.

Mensenrechtenschendingen

De liberaal Pedro Pablo Kuczynski, een 77-jarige bankier, was economieminister in de regering van Alejandro Toledo (2001-2006).

Alberto Fujimori, de vader van Keiko, was president van 1990 tot 2000, een periode die gekenmerkt werd door mensenrechtenschendingen en corruptie. Hij zit sinds 2007 in de cel.

Volgens voormalig aanklager Julio Arbizu, die van 2011 tot 2014 de strijd tegen corruptie aanvoerde, zou een overwinning van Keiko Fujimori ‘betekenen dat een project dat alle democratische principes schond, gesteund wordt. Maar het uiteindelijke gevolg zou zijn dat een criminele organisatie aan de macht zou komen.’