Vernietiging van regenwoud is een zonde, zegt paus

Nieuws

Vernietiging van regenwoud is een zonde, zegt paus

Vernietiging van regenwoud is een zonde, zegt paus
Vernietiging van regenwoud is een zonde, zegt paus

IPS

07 juli 2014

Regenwoud kappen om er vee te laten grazen is een zonde, zei paus Franciscus dit weekend. Hij pleitte voor duurzame ontwikkeling. Het is niet de eerste keer dat hij zich van zijn groenste kant liet zien.

“In Amerika, en ook in mijn geboorteland (Argentinië), wordt zoveel bos gekapt om er landbouwgrond van te maken, bossen die anders meer leven hadden kunnen geven”, zei Franciscus zaterdag in een toespraak aan de universiteit van Molise in Italië. “Dat is onze zonde: we exploiteren de aarde zonder dat we haar toelaten ons te geven wat ze in zich draagt.”

Hij pleitte in één moeite door voor duurzame ontwikkeling: “Het is een van de grootste uitdagingen van onze tijd om ons tot een soort ontwikkeling te bekeren die de schepping weet te respecteren.”

Groene encycliek

Het is niet de eerste keer dat de paus aangaf dat het milieu een belangrijk thema is voor hem. Begin dit jaar raakte bekend dat hij aan een encycliek werkt over de relatie tussen mens en milieu.

Ook de naam die hij als paus koos, wees al in die richting. Hij noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu, omdat die, zoals de paus zelf meteen verklaarde, “ons een diep respect voor de hele schepping bijbracht en aanzette tot bescherming van ons milieu, dat al te vaak, in plaats van het goed te behandelen, uit winstbejag uitgebuit wordt.”