Verzet tegen Marokkaanse verkiezingen in Brussel

Nieuws

Verzet tegen Marokkaanse verkiezingen in Brussel

Verzet tegen Marokkaanse verkiezingen in Brussel
Verzet tegen Marokkaanse verkiezingen in Brussel

23 november 2011

Terwijl in Marokko televisie- en radiokanalen de boodschap verspreiden om te gaan stemmen tijdens de parlementsverkiezingen op 25 november, roept de 20 februari-beweging op om deze verkiezingen te boycotten. Zondag 20 november organiseerde deze protestbeweging demonstraties in verschillende Marokkaanse steden. Enkele Belgische Marokkanen riepen ook in Brussel op om niet te stemmen.

De komende parlementsverkiezingen zijn deel van een reeks toegevingen die koning Mohammed VI deed, onder druk van een groeiend protest in de Marokkaanse straten. Politici die op vrijdag 25 november verkozen worden voor een zitje in het parlement, zullen de nieuwe grondwet die in juli via een referendum aanvaard werd, in de praktijk moeten omzetten via gewone wetten. Aanvankelijk waren deze verkiezingen gepland voor september 2012. Om het proces van verandering dat de koning voorstelde te versnellen, zijn deze vervroegd naar november.

Zondag protesteerden volgens Reuters zo’n 10.000 mensen in Tanger, 6.000 in Casablanca en 3.000 in de hoofdstad Rabat. Demonstranten noemen de verkiezingen een schijnvertoning die niets zal veranderen. Volgens activisten van de 20 februari-beweging is het ook nutteloos om een stem te geven aan een politieke partij terwijl de echte macht in handen blijft van de koning. De nieuwe grondwet versterkt de macht van de premier, maar de eindbeslissing over alle belangrijke domeinen blijft bij de koning.

Legitimiteit

In tegenstelling tot het referendum voor de grondwet, is het nu iets makkelijker voor de protestbeweging om Marokkanen te overtuigen om niet te stemmen. Voor het referendum riep de koning zelf op om te gaan stemmen. Nu zijn het de politieke partijen die een stem moeten winnen. Het gebrek aan vertrouwen in deze partijen bleek in 2007, toen maar 37% van de kiesgerechtigden naar de stembus ging. De koning wil nu graag een grotere deelname, zodat de Marokkaanse politiek aan legitimiteit wint. De voorbije weken zijn verschillende activisten gearresteerd nadat ze opriepen om de verkiezingen te boycotten.

Grote kanshebber voor de komende parlementsverkiezingen is de islamistische PJD (Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling). Acht partijen hebben samen een coalitie gevormd om de kans voor een overwinning van de PJD te verkleinen. Drie kleine linkse partijen besloten om de verkiezingen te boycotten, net als de islamistische Adl wal Ihsaan (Gerechtigheid en Spiritualiteit).

Brussel

In Brussel uitten zo’n 150 sympathisanten van de Marokkaanse protestbeweging hun steun aan de oproep voor de boycot voor het Beursgebouw. Ze kregen daar ook de steun van een aantal Marokkanen uit Nederland en ook enkele Syriërs, Algerijnen en Egyptenaren.

De activisten in België zijn overtuigd dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in het politieke transformatieproces in Marokko. “Als men spreekt over democratie, waardigheid en vrijheid, dan hebben Marokkanen die in Europa leven ervaringen die ze kunnen gebruiken om Marokko vooruit te laten streven”, zegt Tarik El Makni, een lid van zowel de solidariteitsgroep in Vlaanderen als in Brussel. De bijeenkomst in Brussel dient voor hem ook als signaal naar de Europese Unie: “De EU mag het Tunesische scenario niet herhalen.”

Bouchra Grich wil het Marokkaans volk laten zien ‘dat ze niet alleen staan in deze strijd en dat ze de hoop niet moeten opgeven.’ Ze is actief bij een groep die in Vlaanderen de 20 februari-beweging steunt. Volgens haar brengt de nieuwe grondwet niet de gewenste hervormingen met zich mee. “Marokkanen worden steeds weer voor een vals dilemma geplaatst en vandaag zijn we op straat gekomen om dat duidelijk te maken.”

Recht om te stemmen

Hoewel de aanwezige Marokkaanse Belgen allemaal opriepen tot een boycot, vonden sommigen het ook onaanvaardbaar dat Marokkanen in het buitenland niet de vrijheid hebben om te stemmen in het land waarin ze verblijven. Er is wel de mogelijkheid een stem te laten uitbrengen door iemand in Marokko een volmacht te geven.

De nieuwe grondwet geeft de Marokkaan die in het buitenland verblijft (MRE of Marocain Résident à l’étrange) het recht hun stem uit te brengen vanuit zijn domicilie. “Het Marokkaanse regime beschouwt de MRE’s niet als echte burgers”, concludeert Ramsisse Boulayoun, actief in een steuncomité in Brussel. Boulayoun vindt dat MRE’s gebruik moeten maken van de relatieve grotere vrijheid van meningsuiting die ze hebben om de slechte toestand in Marokko aan te klagen. “Ze kunnen ook economische druk uitoefenen, omdat de jaarlijkse geldtransfers van MRE’s 40 miljard Marokkaanse dirham bedragen.” (meer dan 3,5 miljard euro, nvdr)

Abdelkhalek Gharrafi was zondag aanwezig bij een protestactie voor de Marokkaanse ambassade. Hij ziet een rol weggelegd voor de MRE’s om ‘de publieke opinie te informeren over de situatie in Marokko.’ “Het is nuttig om eraan te herinneren dat hun immigratie ook het gevolg is van de ondemocratische en antisociale politiek van het Marokkaanse regime.”

© 2011 — StampMedia — Hasna Ankal