Verzet tegen staatsgreep Honduras wordt radicaler

Nieuws

Verzet tegen staatsgreep Honduras wordt radicaler

Thelma Mejía

14 juli 2009

Het verzet tegen de staatsgreep in Honduras belooft deze week radicaler te worden. De president van buurland Costa Rica bereidt ondertussen een nieuwe gespreksronde voor.

President Oscar Arias van Costra Rica kondigde aan dat hij deze week de delegaties van de afgezette president Manuel Zelaya en de facto president Roberto Micheletti voor een tweede gesprek zou uitnodigen. Tot zolang hebben beide partijen tijd om na te denken en de gemoederen te laten bedaren, zegt Arias.

Vorige week leverde een eerste poging om een dialoog op gang te brengen niet de verhoopte resultaten op. Er zal meer tijd nodig zijn dan voorzien, zegt Arias.

In de delegatie van Roberto Micheletti heerst optimisme. “We zijn optimistisch voor de volgende ontmoeting omdat we allemaal Hondurezen zijn en we onder elkaar een uitweg uit het conflict moeten zoeken, een uitweg die binnen de legaliteit, onze grondwet en de rechtsstraat valt”, zei Vilma Morales, de voormalige voorzitter van het Hondurese Hooggerechtshof. Morales ging ervan uit dat de nieuwe ontmoeting zaterdag zou plaatsvinden.

Nobelprijs voor de Vrede

Rafael Leiva Vivas, expert in internationaal recht, heeft vertrouwen in de aanpak van Ocar Arias. De Costa Ricaanse president bemiddelde in de jaren 80 en begin jaren 90 met succes in verschillende Latijns-Amerikaanse landen en kreeg daar in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede voor.

“In dit geval voelen we dat hij niet zal toestaan dat het conflict hem ontglipt”, zegt Leiva Vivas. “Bovendien kan hij rekenen op de steun van Washington, die vertrouwen heeft in zijn bemiddelingscapaciteiten.”

Radicalisering

Ondertussen kondigt het Verzetsfront tegen de Staatsgreep een week van radicalisering aan. Volgens parlementslid Marvin Ponce, van de linkse Unificación Democrática (UD), wil “de coupregering van Micheletti” met de onderhandelingen alleen maar “tijd winnen om haar positie te verstevigen, en dat gaan we niet toestaan. Vanaf deze week gaan we de acties radicaliseren.”

Welke vorm die radicalisering moet krijgen, wordt vandaag beslist, wanneer de organisaties die samen het Verzetsfront vormen, bijeenkomen. Een algemene staking behoort tot de mogelijkheden, maar ook “radicalere acties”. “Als het nodig is een burgeroorlog te beginnen, dan doen we dat”, zegt Ponce. “De dagen van vreedzaam verzet raken op.”

Twee van Ponce’s partijgenoten werden de voorbije dagen in nog onduidelijke omstandigheden vermoord. De link met de staatsgreep is niet duidelijk. Ponce heeft het over een “vreemde en verwarde” situatie. “We willen informatie alvorens we ons erover uitspreken.”

Avondklok afgeschaft

De regering-Micheletti schafte zondag de avondklok af, die twee weken geleden was ingesteld. Hij deed dat na zware kritiek van humanitaire organisaties over de schorsing van de grondwettelijke garanties.

Het maatschappelijke leven komt sinds vorige week weer enigszins op gang maar de manifestaties ten gunste van Zelaya houden aan.

Het onderwijs, vooral in de lagere en middelbare scholen, ligt nog grotendeels plat door de politieke onrust. Gisteren (maandag) riep een van de zes onderwijsvakbonden zijn leden op om opnieuw aan de slag te gaan, maar de andere bonden beslisten de staking voort te zetten. “Niet alleen schorsen we de lessen, we gaan ook wegen bezetten want het verzet houdt aan”, zegt Lina Pineda, leider van een van die vijf volhardende bonden.

Vanuit de Dominicaanse Republiek kondigde de afgezette president Zelaya aan dat hij deze week zou terugkeren naar zijn land. De Venezolaanse president Hugo Chávez voegde daar zondag aan toe dat Zelaya Honduras zou binnenkomen langs waar men hem “het minst verwacht”.