Vestergaard-Frandsen: levens redden in ontwikkelingslanden als motto

Nieuws

Vestergaard-Frandsen: levens redden in ontwikkelingslanden als motto

Ben Frijters

05 februari 2009

Weinig bedrijven richten zich specifiek op de Derde Wereld of op het verbeteren van de levensomstandigheden daar. Vestergaard-Frandsen is de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt.

Vestergaard-Frandsen ontwikkelde tal van uitvindingen die het welzijn en de levenskwaliteit in ontwikkelingslanden willen verhogen. PermaNet, is een muskietennet doordrenkt met insecticide en ZeroFly een tent waarin geen vliegen kunnen overleven. Maar de meest gekende uitvinding is ongetwijfeld de LifeStraw : een soort koker die water kan filteren van bacteriën en parasieten. Op die manier wordt verontreinigd water drinkbaar in ontwikkelingslanden.
Ter promotie van die LiveStraw liet Torben Vestergaard-Frandsen zich filmen door televisieploegen terwijl hij door de LifeStraw dronk uit een kanaal in Kopenhagen en zelfs een toilet. “Het was verschrikkelijk”, lachte hij. “Het was een vrouwentoilet en er zaten chemische producten in, om alles beter te doen ruiken. Jammer genoeg kan LifeStraw geen chemicaliën filteren. En kanalen bevatten zout van de zee, dat werd ook niet gefilterd.”
Omdat Vestergaard-Frandsen niet beursgenoteerd is, geeft het geen financiële informatie vrij, maar volgens Mikkel Vestergaard werden er al 165 miljoen muskietennetten verkocht.
Het bedrijf heeft als doelstelling om ieder jaar een nieuw product op de markt te brengen. “Slechts weinig bedrijven nemen aan dat er goed kan worden verdiend aan goede doelen,” zegt Mikkel Vestergaard-Frandsen. “Zij wachten gewoon met het maken van hun producten tot wij de kwaliteit hebben bewezen. Op dit moment kijken zij gewoon de kat uit de boom.”
Vestergaard-Frandsen begon in 1957 als werkuniformzaak. In de jaren ’90 ondervond het familiebedrijf hevige concurrentie vanuit enkele opkomende Aziatische landen in de kledingbusiness en daarom besloten Torben Vestergaard-Frandsen en zijn zoon Mikkel zich meer te concentreren op solidariteitswerk. Het was bovendien behoorlijk winstgevend omdat er veel vraag was naar tweedehands kledij in vluchtelingenkampen en bestrijdingsmiddelen tegen de tsetse vlieg, een insect dat de beruchte ‘slaapziekte’ verspreidt.