Videoschandaal brengt Maleisisch gerecht in opspraak

Nieuws

Videoschandaal brengt Maleisisch gerecht in opspraak

Baradan Kuppusamy en Mattias Creffier

24 september 2007

Op het internet is een video opgedoken waarin een Maleisische topadvocaat aan de telefoon met een onbekende de benoeming van enkele toprechters bespreekt. Oppositieleider Anwar Ibrahim, in 1998 politiek uitgeschakeld en later veroordeeld voor corruptie en sodomie, grijpt de video aan om te bewijzen dat het gerecht in Maleisië politiek wordt gemanipuleerd.

Op de in 2002 gemaakte video is te zien hoe advocaat V.K. Lingam, een vertrouweling van toenmalig premier Mahathir bin Mohamad, aan de telefoon de benoeming van enkele Maleisische toprechters bespreekt. “Maak je geen zorgen Datuk (een Maleisische aanspreektitel, nvdr), We willen zeker zijn dat onze vrienden daar zijn, voor het belang van het land en dat van de eerste minister”, zegt de advocaat.
Volgens de oppositie blijkt impliciet uit het gesprek dat de man aan de andere kant van de lijn de huidige voorzitter van het hooggerechtshof is, Ahmad Fairuz. Ook toenmalig premier Mahathir wordt genoemd, net als een vooraanstaande zakenman, een minister en vier prominente rechters.
De huidige premier van Maleisië, Abdullah Badawi, heeft de politie bevolen de advocaat aan de tand te voelen. Hij wil niet ingaan op de vraag van de oppositie om een officiële onderzoekscommissie op te richten, zolang niet is bewezen dat de video geen vervalsing is. Het clipje is te zien op YouTube en op sites van Maleisische oppositiepartijen.
De gewezen vice-premier en oppositieleider Anwar Ibrahim heeft de video alvast aangegrepen om te bewijzen dat hij het slachtoffer is geworden van politico-juridische intriges. Ibrahim, die in de jaren negentig werd klaargestoomd om Mahathir op te volgen, bracht zes jaar in de cel door nadat hij in 1999 werd veroordeeld voor corruptie en in 2000 voor sodomie. De tweede veroordeling werd in 2004 ongedaan gemaakt en sindsdien bereidt Ibrahim zich voor op een politieke comeback.
“De mensen moeten weten hoe laag het gerecht kan vallen in de dienst van zijn politieke meesters”, zei Ibrahim vorige week woensdag (19 september) op een persconferentie, “In de video wordt de hoogste gerechtelijke instantie van het land impliciet genoemd in een context van samenzwering om de benoeming van hooggeplaatste rechters te beïnvloeden. Dit is het harde bewijs dat ik onschuldig ben en het slachtoffer van een samenzwering op hoog niveau.”
De Maleisische regering houdt een slag om de arm. “Het clipje laat een gesprek zien tussen de advocaat en een onbekende, we weten niet precies waar ze het over hebben”, zegt Fu Ah Kiow, de vice-minister voor Binnenlandse Veiligheid. Ook premier Abdullah liet verstaan dat wanneer het filmpje een vervalsing zou blijken te zijn, er stappen zouden volgen tegen de personen die het gerecht willen ondermijnen.
De Maleisische Orde van Advocaten vraagt dat er een onafhankelijk onderzoek komt en eist disciplinaire maatregelen tegen de advocaat en de in opspraak gebrachte rechter. Ook de Maleisische afdeling van Transparency International eist opheldering. “Zolang de video niet met de nodige ernst en met spoed wordt behandeld, dreigen het gerecht en de politiek in de ogen van het publiek aan integriteit en transparantie te verliezen”, zegt Ramon Navaratnam, de voorzitter van de anti-corruptiewaakhond.