Vier ambassadeurs vliegen terug naar huis

Nieuws

Vier ambassadeurs vliegen terug naar huis

Johan Denis

12 september 2008

In niet mis te verstane bewoordingen gaf de Venezolaanse president Hugo Chavez te kennen dat de Amerikaanse ambassadeur in Caracas niet langer gewenst is in zijn land. Washington reageert en zet ook de Venezolaanse ambassadeur buiten.

Chavez gaf donderdag een speech in Puerto Cabello, bijgewoond door duizenden aanhangers. Hij kruidde die rijkelijk met scheldwoorden aan het adres van de Amerikanen. “Go to hell, Yankees,” gaf hij mee en maakte duidelijk dat de VS-ambassadeur alvast het goede voorbeeld mocht geven.
De uitwijzing van VS-ambassadeur Patrick Duddy zou niets te maken hebben met zijn publieke optreden. President Chavez liet ook weten dat hij de Venezolaanse ambassadeur in de VS zal terugroepen, “totdat er een nieuwe regering is”. De beslissing is genomen uit ‘solidariteit met Bolivia en het Boliviaanse volk’.

Nummer vier

Lang liet een reactie uit Washington niet op zich wachten. “Het plan is om de Venezolaanse ambassadeur eruit te schoppen,” zegt een anonieme Amerikaanse ambtenaar tegen persbureau Reuters. 
Woensdag liet de Boliviaanse regering weten dat VS-ambassadeur Philip S. Goldberg uit La Paz mag vertrekken. Hij wordt door de Boliviaanse president Evo Morales beschuldigd van ‘samenzwering tegen de democratie’ en van steun aan de rijkere Boliviaanse regio’s die zich willen afscheiden. Daarop verklaarde Washington de Boliviaanse ambassadeur in de VS tot “persona non grata”.
Het uitwijzen van VS-ambassadeurs gebeurt relatief weinig en ze veroorzaakten dan ook deining in de regio. De meeste regeringen in de regio pogen goede relaties te blijven onderhouden met zowel Venezuela (en Bolivia) en de VS, ook de links georiënteerde regeringen van Brazilië en Argentinië.
“Dit is vooral een symbolische daad,” zegt Eduardo Gamarra, Professor aan de Florida Internationale Universiteit te Miami, “en het gebeurt op een moment dat niemand in Washington veel aandacht besteed aan Latijns-Amerika.”

‘Hij botst en wil botsen’

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse regering, Sean McCormack, zei dat de beslissing van Bolivia “de belangen van beide landen zal schaden, de bestaande strijd tegen drugssmokkel zal ondermijnen en serieuze gevolgen zal hebben voor de regio”. Over de reden van de uitwijzing van hun ambassadeur: “De aantijgingen zijn op niets gebaseerd.”
De Amerikaanse ambassade in Venezuela had laten verstaan dat ze op de hoogte waren van de speech maar dat ze geen officieel bericht hadden ontvangen. De woordvoerder van de ambassade, Robin Holzhauer, zei dat ambassadeur Patrick Duddy deze week in de VS aan het reizen is.
“Voor de VS beklemtoont dit vooral,” aldus Professor Bart Kerremans en Amerikakenner, “de moeilijke relatie die ze hebben met Chavez en Morales. Chavez is een figuur die een eigen rol in Latijns-Amerika wil spelen en ook andere landen mee aan boord wil hijsen. Hij botst, en wil botsen, met de Verenigde Staten. De grote vraag voor de VS is of hij de olie-export naar de VS zal tegenhouden. Dat geeft een heel andere situatie.”