Vietnam censureert socialenetwerksites

Nieuws

Vietnam censureert socialenetwerksites

Nguyen Nam

26 november 2009

Internetgebruikers in Vietnam zijn bezorgd dat de regering populaire netwerksites zoals Facebook volledig ontoegankelijk zal maken. Veel Vietnamezen kunnen dit soort sites nu al niet meer bezoeken.

Facebook is nog beperkt bereikbaar, maar veel Vietnamezen verwachten dat de site binnenkort alleen nog toegankelijk is via proxies en Open DNS.

De regering zegt niet verantwoordelijk voor te zijn voor de ontoegankelijkheid van de netwerksite, maar medewerkers van Vietnamese telecommunicatiebedrijven beweren tegenover buitenlandse media dat ze opdracht hebben gekregen van de overheid om Facebook te blokkeren. Facebook heeft momenteel een miljoen gebruikers in Vietnam.

Sinds augustus circuleert er al een niet-officieel overheidsdocument op het internet  waarin internetproviders instructies krijgen om diverse sites te blokkeren, inclusief Facebook. Omdat er maandenlang niets gebeurde, geloofden veel mensen dat het document een grap was.

Andere in het document genoemde sites, zoals viettalk24, waren begin deze week opeens niet meer bereikbaar. Zing Me, een Vietnamese socialenetwerksite die lijkt op Facebook, is niet geblokkeerd.

Snelle ontwikkeling

“De actie tegen Facebook is onderdeel van een breder overheidbeleid, aangestuurd door de veiligheidsdiensten, om alle vormen van elektronische communicatie en expressie in Vietnam te controleren”, zegt Carl Thayer, een Vietnamese expert bij Australian Defence Force Academy in Canberra.
 
Hij wijst erop dat activisten die eerder dit jaar protesteerden tegen een Chinese bauxietmijn in de Centrale Hooglanden van Vietnam, zich hadden georganiseerd via Facebook. Thayer vermoedt dat dit heeft bijgedragen aan het besluit van de regering om Facebook plat te leggen.

Vietnam telt 86 miljoen inwoners en 20 miljoen internetgebruikers. Het land ontwikkelt zich snel op het gebied van digitale communicatie. Alle steden hebben internetcafés waar bezoekers kunnen gamen en zelfs afgelegen dorpen hebben internettoegang.

In een paar jaar tijd ging internet een belangrijke rol spelen in het communistische land dat gewend is strikte controle uit te oefenen over de media. Vietnam heeft nog geen ‘Grote Firewall’ - een digitale muur websites censureert - zoals in China, maar er worden wel vaak sites over mensenrechten en democratie geblokkeerd.

Twitter

Vorig jaar voerde Vietnam wetgeving in die verbiedt om te bloggen over politieke kwesties. Bloggers zouden alleen mogen schrijven over persoonlijke onderwerpen.Veel Vietnamezen vroegen zich destijds af hoe dergelijke wetgeving gehandhaafd kan worden in een land met zo’n anderhalf miljoen blogs.

Eerder dit jaar werden echter verschillende bloggers opgepakt omdat ze kritisch waren over de groeiende Chinese invloed in Vietnam. Negen activisten voor meer democratie werden in oktober veroordeeld tot gevangenisstraffen die opliepen tot zes jaar.
 
Een communicatieconsultant die liever anoniem wil blijven, zegt dat de microbloggingsite Twitter nog steeds toegankelijk is in Vietnam. Twitter is volgens hem een veel krachtiger communicatiemiddel dan Facebook. Ook Twitter zou daarom ten prooi kunnen vallen aan censuur, evenals de nog steeds toegankelijke videosite YouTube.