Vijf kandidaten over voor topfunctie Wereldgezondheidsorganisatie

Nieuws

Vijf kandidaten over voor topfunctie Wereldgezondheidsorganisatie

Chakravarthi Raghavan

24 januari 2003

De beheerraad van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft vijf namen overgehouden uit een grote groep van kandidaten voor de opvolging van Go Harlem Brundtland als directeur-generaal van de VN-instelling. Na een eerste onderzoek van de vijf kandidaturen en twee geheime stemrondes zou er zich een lichte voorkeur aftekenen voor de Belg Peter Piot - nu directeur van het aidsprogramma van de VN (UNAIDS) en de Zuid-Koreaan Jong Wook Lee, het hoofd van het tuberculoseprogramma van de WGO. Maar de overige kandidaten op de shortlist - Julio Frank uit Mexico, de Mozambikaanse premier Pascal Manuel Mocumbi en Ismail Sallam uit Egypte, zijn nog niet ver teruggeslagen.

Volgende maandag worden de vijf kandidaten geïnterviewd door de beheerraad, en de dag daarop komt het tot een definitieve stemming. De kandidaat die - eventueel na verscheidene stemrondes - een absolute meerderheid behaalt, zal na bekrachtiging door de Wereldgezondheidsassemblee in mei voor vijf jaar de WGO leiden.

Tot hiertoe hebben nog niet veel landen of beheerders hun voorkeur voor één van de vijf overblijvende gezondheidsexperts uitgesproken. De Wereldgezondheidsorganisatie is nog nooit geleid door een Afrikaan, maar het is niet duidelijk of dat argument volstaat om de balans in het voordeel van de Mozambikaanse of Egyptische kandidaat te doen doorslaan. De industrielanden financieren het grootste deel van het budget van de WGO, en dus weegt hun oordeel zwaar door. De Mexicaan Frank zou de steun genieten van de VS, al is dat land nog niet openlijk beginnen lobbyen.