Vijf miljoen meer arbeidsmigranten in twee jaar tijd

Nieuws

Aandeel jonge arbeidsmigranten stijgt sterk

Vijf miljoen meer arbeidsmigranten in twee jaar tijd

Vijf miljoen meer arbeidsmigranten in twee jaar tijd
Vijf miljoen meer arbeidsmigranten in twee jaar tijd

IPS

06 juli 2021

Tussen 2017 en 2019 hebben vijf miljoen mensen hun geboorteland verlaten op zoek naar werk. Dat brengt het aantal arbeidsmigranten op 169 miljoen. De groep jonge werkzoekenden stijgt sterk.

Alexey Sergeev / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Aziatische arbeidsmigranten in Doha, Qatar. Hoge-inkomenslanden maken het meest gebruik van arbeidsmigratie. Meer dan twee derde van de migranten werkt en leeft in een rijk land.

Alexey Sergeev / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Volgens de recentste cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) kende arbeidsmigratie een stijging van drie procent tot 169 miljoen. Opvallend is dat het aandeel jonge arbeidsmigranten (15 tot 24 jaar) gestegen is met bijna 2 procent of 3,2 miljoen mensen sinds 2017. Dat brengt hun totaal op 16,8 miljoen in 2019.

De hoge jeugdwerkloosheid in veel ontwikkelingslanden leidt er dus toe dat jonge mensen steeds vaker op zoek gaan naar werk in het buitenland.

Volgens het rapportILO Global Estimates on International Migrant Workers: Results and Methodology’ maken arbeidsmigranten bijna vijf procent uit van de wereldwijde werkende klasse, ‘wat hen tot een volwaardig onderdeel maakt van de wereldeconomie. Toch oefenen arbeidsmigranten nog vaak tijdelijke, informele of gevaarlijke banen uit’, zegt de IAO.

Rijke landen

Hoge-inkomenslanden maken het meest gebruik van arbeidsmigratie. Meer dan twee derde van de migranten werkt en leeft in een rijk land.

Van de 169 miljoen internationale arbeidsmigranten zijn 63,8 miljoen mensen (37,7 procent) gevestigd in Europa en Centraal-Azië. De Amerika’s vangen 43,3 miljoen arbeidsmigranten op (25,6 procent).

In de Arabische Staten en de Pacifische regio zijn ongeveer 24 miljoen buitenlanders aan het werk; 13,7 miljoen mensen vonden een baan in een Afrikaans land.

In totaal werkt 66,2 procent van de arbeidsmigranten in de dienstensector, 26,7 procent in de industrie en 7,1 procent in de landbouw.