Aandeel jonge arbeidsmigranten stijgt sterk

Vijf miljoen meer arbeidsmigranten in twee jaar tijd

Alexey Sergeev / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Aziatische arbeidsmigranten in Doha, Qatar. Hoge-inkomenslanden maken het meest gebruik van arbeidsmigratie. Meer dan twee derde van de migranten werkt en leeft in een rijk land.

Tussen 2017 en 2019 hebben vijf miljoen mensen hun geboorteland verlaten op zoek naar werk. Dat brengt het aantal arbeidsmigranten op 169 miljoen. De groep jonge werkzoekenden stijgt sterk.

Volgens de recentste cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) kende arbeidsmigratie een stijging van drie procent tot 169 miljoen. Opvallend is dat het aandeel jonge arbeidsmigranten (15 tot 24 jaar) gestegen is met bijna 2 procent of 3,2 miljoen mensen sinds 2017. Dat brengt hun totaal op 16,8 miljoen in 2019.

De hoge jeugdwerkloosheid in veel ontwikkelingslanden leidt er dus toe dat jonge mensen steeds vaker op zoek gaan naar werk in het buitenland.

Volgens het rapport ILO Global Estimates on International Migrant Workers: Results and Methodology maken arbeidsmigranten bijna vijf procent uit van de wereldwijde werkende klasse, ‘wat hen tot een volwaardig onderdeel maakt van de wereldeconomie. Toch oefenen arbeidsmigranten nog vaak tijdelijke, informele of gevaarlijke banen uit’, zegt de IAO.

Rijke landen

Hoge-inkomenslanden maken het meest gebruik van arbeidsmigratie. Meer dan twee derde van de migranten werkt en leeft in een rijk land.

Van de 169 miljoen internationale arbeidsmigranten zijn 63,8 miljoen mensen (37,7 procent) gevestigd in Europa en Centraal-Azië. De Amerika’s vangen 43,3 miljoen arbeidsmigranten op (25,6 procent).

In de Arabische Staten en de Pacifische regio zijn ongeveer 24 miljoen buitenlanders aan het werk; 13,7 miljoen mensen vonden een baan in een Afrikaans land.

In totaal werkt 66,2 procent van de arbeidsmigranten in de dienstensector, 26,7 procent in de industrie en 7,1 procent in de landbouw.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.