Vissen keren terug naar Parijs

Nieuws

Vissen keren terug naar Parijs

27 december 2011

In de Seine in Parijs zwemmen opnieuw tientallen soorten vissen. De resultaten van een nieuwe telling zijn erg bemoedigend, want enkele decennia geleden bleken nog amper drie soorten Parijs aan te doen.

De laatste jaren waren er al indicaties dat het beter gesteld was met de waterkwaliteit van de Seine. Zo haalde een Parijse visser in 2008 een Atlantische zalm van meer dan 7 kilogram boven, de eerste in meer dan zeventig jaar. Een jaar later was duidelijk dat de zalmen steeds talrijker werden in de rivier.

Reden genoeg om te onderzoeken hoe het met de visbestanden in de Seine gesteld is. Door middel van videoapparatuur konden onderzoekers 32 vissoorten identificeren in de Seine, waaronder karper, paling, baars en zeelt. De soortenrijkdom is opmerkelijk, want in 1970 werden amper drie soorten geteld.

Vooral zalm is een goed teken voor de Seine, omdat de vis gezien wordt als een bio-indicator. Als er zalm in het water gevonden wordt, is dat water van goede kwaliteit. Daarmee lijken de pogingen van de voorbije jaren om de Seine schoner te maken vruchten af te werpen. Sinds 1992 zijn er vlottende barrières die drijvend afval uit het water halen. Minstens even belangrijk zijn de “overlevingseilanden”, plaatsen van enkele kilometers lang waar speciale installaties zuurstof in het water mengen op momenten dat dit nodig is.