Vissen in zeereservaten worden groter en gezonder

Nieuws

Vissen in zeereservaten worden groter en gezonder

Vissen in zeereservaten worden groter en gezonder
Vissen in zeereservaten worden groter en gezonder

IPS

08 maart 2018

Zeereservaten brengen grotere en gezondere vissen voort. Voor vissers zou dat goed nieuws moeten zijn, zeggen wetenschappers.

Annie Spratt/Unsplash (CC0)

Annie Spratt/Unsplash (CC0)​

In zeereservaten – marine protected areas of MPA’s – is het verboden te vissen. Dat komt de vissen die er geboren worden en opgroeien ten goede, hebben onderzoekers van het Florida Institute of Technology vastgesteld.

Zeereservaten brengen vissen voort die op latere leeftijd groter, gezonder en vruchtbaarder zijn dan hun soortgenoten die buiten een reservaat geboren zijn.

De studie laat zien dat een reservaat de visserij net ten goede komt, stellen de onderzoekers.

In zeereservaten in de Filipijnen onderzochten ze drie lokale vissoorten op maximumlengte, groeitempo, lichaamsgrootte en geslachtsrijpheid. Het verschil met hun soortgenoten bij de MPA’s was aanzienlijk, melden ze in de onlinepublicatie Plos One.

Vissers voeren aan dat het verbod op visvangst in een zeereservaat hun inkomen bedreigt. De studie laat zien dat een reservaat de visserij net ten goede komt, stellen de onderzoekers. De onderzochte reservaten brengen de grotere en oudere vissen voort die de vissers zo op prijs stellen.

Effect op lange termijn

‘De eerste reactie op zeereservaten bij lokale gebruikers is traditioneel: je sluit al die visgebieden en wij kunnen er niet meer vissen’, zegt Ralph Turingan, een van de onderzoekers. ‘Dat is een verkeerde redenering. Die MPA’s zijn net belangrijk om de visserij de ondersteunen. Onze bevindingen laten zien dat er een effect op lange termijn is.’

Mocht visvangst worden toegestaan in de reservaten, dan zouden de grootste vissen verdwijnen. De kleinere vissen die overblijven, leggen kleinere eieren, en die leveren zwakkere vissen op.

Door het visverbod zijn er meer grote vissen, die grotere en beteren eieren leggen, die op hun beurt meer en gezondere vissen opleveren.