Kan het leefgebied van de bedreigde dieren beter beschermd worden?

Visserij, baggerwerken en dammen bedreigen Amazone-dolfijnen

Michelle Bender (CC BY-SA 2.0)

De bedreigde Orinocodolfijn.

De bedreigde Orinocodolfijn in de Amazone krijgt niet alleen te maken met visserij, maar ook met de bouw van dammen en baggerwerken. Dat blijkt uit een Britse studie die de dieren volgde met satellietzenders.

De wetenschappers volgden de bewegingen van acht exemplaren in de Peruaanse Amazone. Daaruit blijkt dat in 89 procent van het leefgebied van de dolfijnen ook wordt gevist.

‘Het is duidelijk dat de Amazone-rivierdolfijn steeds meer wordt bedreigd door mensen’, zegt Elizabeth Campbel van de Universiteit van Exeter. ‘Visserij kan niet alleen de prooien van dolfijnen uitputten, de dieren lopen ook zelf gevaar opzettelijk gedood te worden of te eindigen als bijvangst.’

Bijvangst is al dertig jaar een bekende bedreiging voor de dolfijnen, zegt Campbell. Maar er zijn geen betrouwbare gegevens over hoeveel dolfijnen er per jaar worden gevangen.

Dammen en baggerwerken

De onderzochte dolfijnen bleken gemiddeld 252 km verwijderd te zijn van de dichtstbijzijnde dam en 125 km van de dichtstbijzijnde baggerlocatie. Dat lijken grote afstanden, zeggen de wetenschappers, maar het leefgebied van de dieren is makkelijk ruim 50 kilometer groot. Bovendien kunnen de gevolgen van baggerwerken of en dambouw grote delen van de rivierhabitats aantasten.

Het is duidelijk dat de bouw van dammen, voornamelijk in Brazilië, een groeiende bedreiging voor de dieren vormt, zeggen de onderzoekers.

Bovendien leven veel andere dieren natuurlijk veel dichter bij de voorgestelde locaties dan de acht dieren die voor de studie werden gevolgd.

Het is duidelijk dat de bouw van dammen, voornamelijk in Brazilië, een groeiende bedreiging voor de dieren vormt, zeggen de onderzoekers. Er zijn al 175 dammen in gebruik of in aanbouw zijn in het Amazonebekken, en nog eens minstens 428 gepland in de komende decennia.

Daarnaast vormen ook baggerwerken in vier grote rivieren in het Amazonebekken een bedreiging. De werken zijn bedoeld om de havens in de regio uit de breiden of de scheepvaart te vergemakkelijken.

Kans

Toch hebben de regeringen in Peru en buurlanden een kans om de biodiversiteit te beschermen, zeggen de onderzoekers.

‘Peru heeft een kans om zijn vrij stromende rivieren te behouden, waardoor ze een veilige en gezonde habitat blijven voor rivierdolfijnen en vele andere soorten’, zegt Campbell. ‘Aangezien veel van de dammen en baggerprojecten zich nog in de planningsfase bevinden, adviseren wij de overheid om stil te staan bij de negatieve effecten die deze activiteiten al hebben gehad op riviersoorten elders.’

De wetenschappers vragen ook om de monitoringprogramma’s voor rivierdolfijnen uit te breiden naar meer dieren over alle seizoenen heen, om de kennis van de soort en de bedreigingen te vergroten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.