Vitamine A vermindert risico op malaria

Jonge Afrikaanse kinderen lopen de helft minder risico malaria te krijgen na een grote dosis vitamine A. Amerikaans onderzoek heeft dat uitgewezen. Het kan een nieuw front openen in de strijd tegen malaria.

  • Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0) Een twaalfjarige jongen in Cambodja lijdt aan malaria. Hoewel negentig procent van de slachtoffers in Afrika valt, blijven andere landen niet buiten schot. Gates Foundation (CC BY-NC-ND 2.0)

Kinderen die één grote dosis vitamine A kregen, liepen 54 procent minder kans om malaria te krijgen, stelden de onderzoekers vast bij 6100 kinderen van 6 maanden tot 5 jaar oud uit vier landen uit Afrika ten zuiden van de Sahara: Burkina Faso, Mozambique, Rwanda en Senegal.

De onderzoekers zochten naar verbanden tussen het aantal malaria-infecties en kindervaccinaties en vitamine A-supplementen. Alleen vitamine A bleek het aantal gevallen van malaria te verminderen.

Immuniteit

Waarom dat zo is, is niet duidelijk. Van vitamine A weten we wel dat het de immuniteit versterkt en infecties bestrijdt.

‘Uit ons onderzoek blijkt dat kinderen die een vitamine A-supplement kregen, minder risico lopen op infectie met malaria’, zegt Maria-Graciela Hollm-Delgado (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health), die het onderzoek leidde. ‘Nu moeten via gecontroleerde klinische tests nagaan of dit echt een effectieve manier kan zijn om de ziekte te voorkomen.’

Vooral in regenseizoen

Negentig procent van de slachtoffers van malaria valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Het toedienen van vitamine A verlaagde het risico op malaria vooral tijdens het regenseizoen, stelden de onderzoekers vast. In het regenseizoen zijn er veel meer malariamuggen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Een vaccin tegen malaria bestaat nog niet maar gezondheidswerkers kunnen wel insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen verdelen.

Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven 584.000 mensen aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000.

De studie verscheen in eLife.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift