Vlaams Parlement eet vegetarisch

Nieuws

Vlaams Parlement eet vegetarisch

Volksvertegenwoordigers en hun medewerkers krijgen op donderdag 16 oktober een uitgebreid vegetarische lunch voorgeschoteld. EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief) organiseert op Wereldvoedseldag namelijk een speciale editie van haar Donderdag Veggiedagcampagne.

EVA wil de parlementsleden laten zien hoe lekker en gevarieerd vegetarisch eten kan zijn, en informeert hen meteen ook over de gevolgen van  de mateloze vleesconsumptie voor de honger in de wereld en voor het milieu.

Eed

De volksvertegenwoordigers kunnen ook de ‘Donderdag Veggiedageed’ afleggen. Met die ludieke actie zweren ze hun best te doen om voortaan op donderdag vegetarisch te eten.
Wereldwijd sterven dagelijks nog steeds 25.000 mensen van de honger. ‘Dat zijn vijftig volle jumbojets die crashen. Elke dag opnieuw. In zo’n situatie zijn we moreel verplicht om samen te zoeken naar het meest efficiënte voedselproductiesysteem. Overproductie en -consumptie van vlees hoort daar niet bij, want om bijvoorbeeld een kilogram rundvlees te produceren is gemiddeld zeven kilogram graan nodig, dat perfect voor mensen consumeerbaar is’, zegt EVA vzw.

Broeikasuitstoot en ontbossing

De vleesconsumptie is ook nefast voor het milieu. Veeteelt is globaal verantwoordelijk voor achttien procent van de broeikasuitstoot en is het meest milieubelastende onderdeel van onze voeding. Als alle Vlamingen een dag per week geen vlees zouden eten, zou dat eenzelfde vermindering van broeikasuitstoot tot gevolg hebben als een half miljoen auto’s een jaar van de weg halen.
Veeteelt is bovendien de grootste oorzaak voor ontbossing, en is wereldwijd verantwoordelijk voor het verdwijnen van 3 miljoen hectare bos per jaar – een oppervlakte van precies zo groot als België.