Vlaamse partijen minimaliseren klimaatproblemen

Nieuws

Vlaamse partijen minimaliseren klimaatproblemen

De Vlaamse partijen minimaliseren de klimaatproblemen en houden vast aan oude recepten in het zoeken naar oplossingen op vlak van mobiliteit. Dat zegt milieubeweging Greenpeace in aanloop naar de verkiezingen van zondag.

CD&V, N-VA en Open VLD weigeren bijvoorbeeld om een concreet financieel engagement voor het klimaat te nemen voor ontwikkelingslanden, nochtans cruciaal om een ambitieus post-Kyotoakkoord te kunnen bereiken tijdens de klimaatconferentie in Kopenhagen eind dit jaar.
Ook in de uitbreiding van de capaciteit van de Brusselse Ring blijken veel partijen geen graten te zien, zoals CD&V, Lijst Dedecker en sp.a. Open VLD pleit voor een ‘slimme uitbreiding’, maar het is niet duidelijk of deze uitbreiding dan gepaard gaat met meer rijstroken. SLP wil ‘spitsstroken’ (pechstroken omvormen tot rijstroken) om files aan te pakken. 
Bij Groen! vraagt Greenpeace zich af of de partij tijdens eventuele onderhandelingen om in een Vlaamse regering zal stappen standvastig genoeg zal zijn om geen toegevingen te doen. Bij de Partij van de Arbeid vraagt de milieubeweging zich af of de partij bereid is te onderhandelen en samen te werken met andere partijen.

Franstalige partijen

De Franstalige partijen lijken volgens Greenpeace misschien bereid om iets te doen aan de klimaatproblemen, maar alleen buiten hun eigen grondgebied. Zo spreekt de MR van Didier Reynders zich uit tegen de uitbreiding van de Ring van Brussel maar steunt de partij de CHB-verbinding in Luik.