Vlaamse ontwikkelingssamenwerking wil bedrijven helpen om zich aan te passen aan klimaatverandering

Vlaanderen pompt 2,4 miljoen euro in vergroening Zuid-Afrikaanse economie

jbdodane (CC BY-NC 2.0)

Vlaanderen heeft de handen in elkaar geslagen met de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties om de economie van Zuid-Afrika groener en veerkrachtiger te maken.

De Vlaamse regering heeft 2,4 miljoen euro toegezegd naar aanleiding van een voorstel van de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties (UNIDO). De VN-afdeling zal het project, dat ontwikkeld werd in samenspraak met Zuid-Afrikaanse industriële organisaties, ook grotendeels uitvoeren. Het project heeft een looptijd van drie jaar en de implementatie zal al volgende maand beginnen.

‘Het is niet langer de vraag of bedrijven zich moeten aanpassen aan klimaatverandering, maar hoe bedrijven kunnen overstappen naar een groene en inclusieve economie.’

Klimaatadaptatie

Het geld zal dienen om sectoren en bedrijven uit de private sector te helpen om zich te reorganiseren met het oog op de toekomstige gevolgen van de klimaatverandering.

‘Het is niet langer de vraag of bedrijven zich moeten aanpassen aan klimaatverandering, maar hoe bedrijven kunnen overstappen naar een groene en inclusieve economie’, zegt Geraldine Reymenants, die de Vlaamse overheid vertegenwoordigt in zuidelijk Afrika. ‘Dat betekent dat klimaatverandering en milieuvriendelijke praktijken moeten worden opgenomen in de bedrijfsplannen.’

UNIDO-vertegenwoordiger Khaled El Mekwad wijst erop dat het project sterk rekening houdt met de lokale context en de input van Zuid-Afrikaanse industriële koepelorganisaties. ‘Dit is het eerste UNIDO-project dat door de Vlaamse overheid in Afrika wordt gefinancierd. Het zal resulteren in een kleinere ecologische voetafdruk van de industrie, meer klimaatconsistentie en de creatie van een levendige en inclusieve arbeidsmarkt in Zuid-Afrika’, aldus de VN-gezant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift