Brandstoffen op basis van dierenvetten zijn niet duurzaam, zegt Transport & Environment

Vliegen op varkens? Biodiesel met dierlijk vet in opmars in Europa

Sean P. Anderson (CC BY 2.0)

Milieuorganisaties vrezen dat luchtvaartmaatschappijen massaal gaan inzetten op brandstoffen op basis van dierenvetten, die gezien worden als schone brandstoffen.

Het gebruik van brandstoffen op basis van dierenvetten neemt toe in Europa. Maar wat gepromoot wordt als een schone brandstof voor auto’s en vliegtuigen, maakt ons transport in werkelijkheid minder duurzaam volgens koepelorganisatie Transport & Environment (T&E).

Het voorbije decennium is het gebruik van biodiesel op basis van dierlijke vetten verdubbeld in Europa. Vergeleken met 2006 is het gebruik ervan zelfs maal veertig gegaan, stelt het rapport gepubliceerd door T&E (de Europese Federatie voor Transport en Milieu).

Beperkt beschikbaar

De Europese Unie promoot het restproduct uit de vleesindustrie als een schone brandstof, die de voetafdruk van het transport in Europa kan verminderen. Dierlijke vetten worden voornamelijk gebruikt in auto’s, maar de voorbije jaren ook steeds meer in de luchtvaart, en in mindere mate in de scheepvaart.

Verwacht wordt dat er tegen 2030 drie keer meer biobrandstoffen uit dierlijke vetten zullen verbrand worden.

Onlangs bereikte Europa een akkoord om het aandeel van fossiele brandstoffen, kerosine dus, in vliegtuigtanks te verminderen. Maar milieuorganisaties vrezen dat luchtvaartmaatschappijen daarom massaal gaan inzetten op brandstoffen op basis van dierenvetten en gebruikte bak- of frituurolie, die gezien worden als schone brandstoffen.

In dat geval zal de vraag groter zijn dan wat in de EU zelf op een duurzame manier kan geproduceerd worden. Dan is het mogelijk dat er meer dieren geslacht worden om dierenvetten te produceren, of dat er geïmporteerd wordt vanuit andere landen, wat het risico op fraude vergroot. In dat laatste geval bestaat ook het risico dat er palmolie gebruikt wordt als substituut voor dierenvetten.

8800 dode varkens

Bijna de helft van alle beschikbare dierlijke vetten in Europa wordt nu al verwerkt tot biodiesel. Daarnaast worden ze ook op grote schaal gebruikt in dierenvoeder, zeep en cosmeticaproducten. Verwacht wordt dat er tegen 2030 drie keer meer biobrandstoffen uit dierlijke vetten zullen verbrand worden. Om een idee te geven: om een vlucht tussen Parijs en New York volledig met brandstof op basis van dierenvetten aan te drijven, zijn meer dan 8800 dode varkens nodig.

‘Jarenlang hebben we dierlijke vetten verbrand in auto’s zonder dat de chauffeurs dat wisten. Nu zullen ze uw volgende vlucht van brandstof voorzien’, zegt Barbara Smailagic, brandstoffendeskundige bij T&E. ‘Maar dat is niet vol te houden zonder andere sectoren grondstoffen te ontzeggen. Die zullen op hun beurt waarschijnlijk overschakelen op schadelijke alternatieven zoals palmolie. We hebben vooral meer transparantie nodig, zodat de consument weet wat er in zijn tank zit en wat zijn vlucht van brandstof voorziet.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.