VN-baas veroordeelt geweld leiders Midden-Oosten

Nieuws

VN-baas veroordeelt geweld leiders Midden-Oosten

VN-baas veroordeelt geweld leiders Midden-Oosten
VN-baas veroordeelt geweld leiders Midden-Oosten

Thalif Deen

18 februari 2011

Nu de autoriteiten in Bahrein, Jemen, Libië, Irak en Iran meedogenloos tegen demonstranten optreden, heeft de immer diplomatieke VN secretaris-generaal Ban Ki-moon ongemeen fel naar ze uitgehaald.

“Ik ben ontzet over al het geweld bij het uiteenjagen van demonstranten”, zei hij gisteren, waarmee hij impliciet een paar VN-lidstaten bekritiseerde voor het doden, verwonden en opsluiten van tientallen, zo niet honderden burgers.

Toen journalisten hem bevroegen over de situatie in Bahrein, veroordeelde hij het geweld en riep hij op tot bescherming van mensenrechten, inclusief de vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie. Vooral de vrije beweging van journalisten zou “volledig gegarandeerd moeten worden”.

De secretaris-generaal is vertegenwoordiger van de lidstaten en heeft dus zelden kritiek op hun politiek. Een zeldzame uitzondering was zijn veroordeling van Laurent Gbagbo, de Ivoriaanse president die weigert de macht over te dragen aan zijn opvolger.

Disproportioneel

De Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, Navi Pillay, is al net zo kritisch: “Ik vraag de autoriteiten dringend om onmiddellijk te stoppen met het disproportionele geweld tegen vreedzame demonstranten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en om vreedzame demonstranten die zijn gearresteerd, vrij te laten.”

Mensenrechtengroeperingen als Amnesty International hebben harde woorden voor de regimes. Volgens Malcolm Smart, de directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, moet er een onpartijdig onderzoek komen naar de dood van vreedzame demonstranten in Bahrein, begin deze week. De mensen die het bevel daartoe hebben gegeven, “moeten voor het gerecht worden gebracht”

De gebeurtenissen in Jemen, waar minstens twaalf mensen zijn gedood en verschillende cameraploegen in elkaar zijn geslagen, zijn “volstrekt onacceptabel”.

Legitiem

Secretaris-generaal Ban Ki-moon verklaarde woensdag al dat mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika opstaan voor hun legitieme rechten. Volgens hem staat de VN in deze hele periode aan de kant van mensenrechten en basisvrijheden. “Ik zal die boodschap de komende dagen opnieuw aan de leiders in de regio overbrengen.” De situatie roept op tot stevige hervormingen, niet tot repressie, aldus de secretaris-generaal. “Duurzame vooruitgang kan alleen wortelen als mensen mogelijkheden krijgen, als regeringen luisteren en als groei inclusief is.”