VN beperken voedselrantsoen vluchtelingen in Kenia met 30 procent

Nieuws

VN beperken voedselrantsoen vluchtelingen in Kenia met 30 procent

VN beperken voedselrantsoen vluchtelingen in Kenia met 30 procent
VN beperken voedselrantsoen vluchtelingen in Kenia met 30 procent

IPS

04 oktober 2017

Uit geldgebrek hebben de Verenigde Naties het voedselrantsoen van 420.000 vluchtelingen in het noorden van Kenia met 30 procent verminderd. Er is bijna 30 miljoen dollar nodig om de hulp weer op peil te brengen.

Department of Foreign Affairs and Trade (CC BY 2.0)

Voedselbedeling in Dabaab

Department of Foreign Affairs and Trade (CC BY 2.0)​

‘Er is een kritiek gebrek aan geld. Daardoor moeten we de rantsoenen weer verlagen, slechts zes maanden nadat we de volledige rantsoenen hervat hadden’, zegt Annalisa Conte van het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Vluchtelingen in de opvangkampen Dadaab en Kakuma krijgen nu in de meeste gevallen 70 procent van hun gebruikelijke rantsoen. De voedselhulp van het WFP bestaat uit een combinatie van droog voedsel – inclusief granen, olie en verrijkt meel – en contant geld dat per mobiele telefoon wordt overgemaakt. Met dat geld kunnen vluchtelingen eten kopen van lokale handelaren.

De cash transfers blijven in stand, zegt het WFP, maar er wordt daarnaast alleen nog verrijkt meel verstrekt aan zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Kwetsbare groepen

‘We streven ernaar de voedingswaarde voor kwetsbare groepen op peil te houden en doen een beroep op alle partijen om een einde te maken aan conflicten en een situatie te creëren waarin de vluchtelingen weer veilig thuis kunnen leven’, zegt Conte.

‘Het verlagen van de rantsoenen is een laatste uitweg.’

Kinderen in de schoolgaande leeftijd krijgen op school extra voedsel, zodat ze zich kunnen concentreren en om ouders te motiveren hun kinderen naar school te sturen. Voorlopig kan het WFP deze vangnetten in stand houden.

‘Het verlagen van de rantsoenen is een laatste uitweg en we hopen dat het een tijdelijke maatregel is. We blijven een beroep doen op de internationale gemeenschap om bij te springen’, zegt Conte.