VN bevestigen rapport over oorlogsmisdaden in Gaza

Nieuws

VN bevestigen rapport over oorlogsmisdaden in Gaza

Thalif Deen

06 november 2009

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren (donderdag) het Goldstone-rapport over de oorlogsmisdaden in Gaza goedgekeurd. Dat gebeurde met een overweldigende meerderheid van stemmen.

Het 575 pagina’s tellende rapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone werd vorige maand al goedgekeurd door de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Gisteren in New York stemden 114 leden voor het rapport, 18 tegen, met 44 onthoudingen.

Bij de 18 landen die tegenstemden bevonden zich de Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Nederland en Israël. Bij de onthoudingen Groot-Brittannië, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Spanje, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Denemarken en Griekenland.

De Algemene Vergadering verzocht secretaris-generaal Ban Ki-moon om binnen drie maanden de resolutie toe te passen.

De resolutie roept zowel Israëli’s als Palestijnen op om onafhankelijke onderzoeken op te starten naar de vermeende mensenrechtenschendingen tijdens het Gaza-offensief.

VS-ambassadeur Alejandro Wolff noemde het Goldstone-rapport “onevenwichtig”. Dinsdag had het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het rapport al met een overweldigende meerderheid verworpen.

Vorige maand kwam het rapport ook voor de VN-Veiligheidsraad maar door het veto van de VS werd er niet gestemd.

Het rapport is het werk van een vierkoppige fact-finding-missie onder leiding van Richard Goldstone. Ze inventariseerden beschuldigingen van oorlogsmisdaden door zowel Israël als Hamas.

Tijdens 22 dagen durende Operatie Gegoten Lood in december 2008 en januari 2009 kwamen naar schatting 1400 Palestijnen om, meestal burgers. Aan Israëlische zijde vielen vier doden in het zuiden van Israël en werden negen soldaten gedood, waarvan vier door ‘friendly fire’.