VN deinzen opnieuw terug van homorechten

Nieuws

VN deinzen opnieuw terug van homorechten

Gustavo Capdevila

20 april 2005

Voor het derde jaar op rij zal de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties geen resolutie over homorechten behandelen. De Braziliaanse auteurs trokken hun tekst in omdat ze onvoldoende steun vonden. Homo- en lesbienneorganisaties stellen hun hoop op volgend jaar.

De ingetrokken resolutie noemt seksuele diversiteit een integraal onderdeel van de universele mensenrechten. Het is al de derde keer dat de stemming bij de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties werd uitgesteld. Dat gebeurde in 2003, toen de Braziliaanse delegatie de tekst indiende, en opnieuw in 2004. Ondanks steun van meer dan 20 (vooral Europese) landen herhaalde het scenario herhaalde zich dit jaar.

We beslisten de resolutie in te trekken omdat ze niet de gewenste of verwachte steun kreeg van andere landen uit de 53-koppige Commissie, zegt een vertegenwoordigster van de Braziliaanse delegatie. De huidige samenstelling van de Commissie is niet gunstig voor dit soort resolutie. De kwestie blijft belangrijk voor Brazilië, maar we weten niet wanneer we haar weer naar voren zullen schuiven.

De resolutie botste op zware tegenstand van de Organisatie van Islamitische Conferenties, die 55 amendementen indiende tegen de oorspronkelijke tekst. Ook van het Vaticaan kwam er protest, zij het minder luid.

Volgens ARC International, een Canadese niet-gouvernementele organisatie die ijvert voor gelijke rechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen, is een meer directe aanleiding de nakende Arabisch-Zuidamerikaanse top in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Op 10 en 11 mei worden daar staatshoofden en regeringen verwacht van 22 Arabische en 12 Latijns-Amerikaanse landen. De Braziliaanse autoriteiten vinden het geen goed idee om net voor de top de Arabische landen tegen zich in het harnas te jagen, zegt Kim Vance, de directeur van de Canadese homobeweging.

De vertegenwoordigster van de Braziliaanse delegatie ontkent dat er een link is tussen de intrekking en de top.

De internationale beweging van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen heeft gelobbyd voor de resolutie en hoopt nog altijd dat ze volgend jaar goedgekeurd zal worden”, zegt Vance. Hij zegt te hopen op steun van Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse landen als Argentinië en Uruguay, de Europese landen, Canada en Zuid-Afrika.

ARC International maakt deel uit van de Internationale Organisatie van Homo’s en Lesbiennes. Die koepelorganisatie was vroeger lid van de Economische en Sociale Raad van de VN, maar verloor die status en slaagt er niet in die terug te krijgen. De redenen daarvoor zijn dezelfde als die voor het uitstel van de Braziliaanse resolutie, zegt Vance.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft al meermaals beschreven hoe gevangenen gemarteld worden als gevolg van hun echte of vermeende seksuele geaardheid. Ze documenteert ook regelmatig gevallen waarbij verdedigers van homorechten worden bedreigd, opgesloten, geslagen of vermoord. (ADR/MM)