VN evacueert duizenden Kenianen naar Uganda

Nieuws

VN evacueert duizenden Kenianen naar Uganda

cm

01 februari 2008

De Verenigde Naties evacueren massaal Keniaanse vluchtelingen naar buurland Uganda. Het nieuwe tentenkamp in het Ugandese Mulanda kan tienduizend vluchtelingen opvangen. Hoewel de capaciteit verre van volzet is, maken hulporganisaties zich ongerust.

Het Ugandese Mulanda Transit Camp biedt plaats voor tienduizend vluchtelingen. De bouw van de vluchtelingensite in Zuidoost-Uganda was een tijdelijke overheidsmaatregel naar aanleiding van het politieke conflict in buurland Kenia. Voorlopig hebben vierhonderd gezinnen hun intrek genomen in het tentenkamp.
Tijdelijke oplossing
Meer dan een maand na de Keniaanse verkiezingen trekt het Rode Kruis aan de alarmbel: Mulanda Transit Camp zou hoogstens vier weken blijven bestaan. De Ugandese regering en de VN moeten de knoop doorhakken: ofwel moet het kamp uitgerust worden met betere voorzieningen, ofwel moet het verhuizen naar een betere locatie.

Michael Mataka, de secretaris-generaal van het Ugandese Rode Kruis, geeft toe dat een oplossing niet voor de hand ligt. Het onvoorspelbare verloop van het gewelddadige conflict bemoeilijkt de coördinatie van de humanitaire hulpverlening.
Moeizame evacuaties
De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) heeft de voorbije week een evacuatie-operatie opgestart in verschillende grenssteden van de Riftvallei. Speciale bussen voeren de vluchtelingen naar het kamp in Mulanda. Het UNHCR, het Rode Kruis en andere hulporganisaties voorzien de vluchtelingen van voedsel en andere basisvoorzieningen. Maar volgens de VN-hulporganisatie maakt de toenemende onveiligheid in de grensregio sommige evacuaties onmogelijk.
Zuidoost-Uganda grenst aan de Keniaanse Riftvallei. Sinds de omstreden presidentsverkiezingen heeft de streek zich ontpopt tot een etnisch slagveld. Het conflict heeft al 850 doden gemaakt en 250 000 vluchtelingen.
VN-bemiddeling
De moord op minister David Too, donderdag in Eldoret heeft het land nog meer verdeeld. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner stevent het land af op een etnisch conflict. Kouchner heeft de VN-veiligheidsraad bijeengeroepen om de Keniaanse situatie te bespreken. Kofi Annan bemiddelt intussen verder  tussen president Kibaki en zijn tegestander Odinga. Ban Ki Moon heeft president Kibaki gisteren, vrijdag, ontmoet in Nairobi. De VN-secretaris wil zijn  voorganger Kofi Anan bijstaan in de onderhandelingen.