Oplaaiend geweld verergert de al nijpende levensomstandigheden voor veel Syriërs

VN-expert: ‘Grootste escalatie van geweld in Syrië in vier jaar’

Y. Boechat (VOA) / Public Domain

Het vluchtelingenkamp van Al Hol in Noordoost-Syrië.

Volgens Paulo Pinheiro, hoofd van de VN-Onderzoekscommissie over Syrië, vinden er opnieuw hevige gevechten plaats in het land, met vooral burgers die het gelag betalen.

‘We zijn getuige van de grootste escalatie van vijandelijkheden in Syrië in vier jaar’, zei Paulo Pinheiro dinsdag op de Algemene Vergadering van de VN. ‘Opnieuw lijkt er totale minachting te heersen voor de levens van burgers.’

‘Opnieuw lijkt er totale minachting te heersen voor de levens van burgers.’

Eerder deze maand namen de Syrische overheidstroepen wraak na een aanval op een diploma-uitreiking van de militaire academie in Homs, waarbij 89 mensen omkwamen. Het Assad-regime beschuldigde opstandelingen die ‘gesteund worden door bekende internationale krachten’ en begon met de steun van de Russische luchtmacht een vergeldingsaanval op het noordwesten van Syrië, een van de laatste gebieden die gecontroleerd worden door de oppositie. 

‘In amper vier dagen van granaatbeschietingen werden ongeveer tweehonderd burgers gedood en gewond. Ook medische centra, scholen en markten werden getroffen’, aldus Pinheiro. ‘Tienduizenden zijn opnieuw op de vlucht geslagen.’

Proxy-oorlog

Ook Turkije voerde afgelopen maand bombardementen uit in Syrië, als represaille voor een aanslag in de hoofdstad Ankara waarbij twee leden van de Turkse veiligheidsdiensten gewond raakten. Turkije beschuldigde de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en reageerde met zware bombardementen in Hasakeh, in het noordoosten van Syrië. Dat gebied wordt volgens Turkije gecontroleerd door de PKK en haar bondgenoten in Syrië.

Ook Turkije voerde afgelopen maand bombardementen uit in Syrië.

Het Turkse bombardement resulteerde in ‘vernietiging en beschadiging van energie- en watercentrales, met gevolgen voor honderdduizenden burgers’, zei Pinheiro.

Afgelopen zondag waren er luchtaanvallen op de luchthavens van Damascus en Aleppo, vermoedelijk uitgevoerd door Israël. Beide luchthavens zijn daardoor buiten werking gesteld, ‘wat mogelijk de levering van humanitaire hulp zal hinderen’, volgens de VN-expert.

Humanitaire crisis

In het zuiden van Syrië nemen moorden, ontvoeringen en willekeurige arrestaties toe, zei Pinheiro. In de woestijn van Centraal-Syrië werden tientallen burgers gedood, velen van hen werden van dichtbij doodgeschoten.

‘In Noordoost-Syrië documenteerden we gevallen van marteling en overlijdens in hechtenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten (een coalitie van oppositietroepen, red.). Ondertussen kwijnen meer dan 49.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, nog steeds weg in onmenselijke omstandigheden in de kampen Al Hol en Al Rawj.’

Het oplaaiende geweld verergert de al nijpende levensomstandigheden voor de Syrische burgers, waarschuwde de commissievoorzitter. Aangezien de Syrische overheid vaak maar met mondjesmaat buitenlandse hulp toelaat, riep hij de internationale gemeenschap op om ervoor te zorgen dat humanitaire steun continu en op de nodige schaal het land in kan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift