VN: Gaza in 2020 onbewoonbaar

De Israëlische blokkade van de Gazastrook maakt het gebied “onbewoonbaar” tegen 2020. Dat is de conclusie van een nieuw rapport door het United Nations Conference on Trade and Development (Unctad).

  • UN Photo/shareef sarhan (CC by-nc-nd) De enige stroomcentrale die Gaza rijk is, werd in 2014 zwaar beschadigd tijdens raketaanvallen van het Israëlisch leger. UN Photo/shareef sarhan (CC by-nc-nd)

Bovenop de acht jaar van economische blokkade heeft Gaza de voorbije jaren te maken gekregen met drie militaire operaties die de mogelijkheid tot export en productie voor de eigen markt zwaar beschadigd hebben, stelt het rapport.

Ontwikkeling teruggedraaid

De laatste militaire operatie door Israël vernielde meer dan twintigduizend huizen, 148 scholen en 15 ziekenhuizen in Gaza. Een half miljoen mensen sloeg op de vlucht.

Unctad spreekt van de “de-ontwikkeling” van het gebied, omdat de ontwikkeling niet gewoon wordt gehinderd maar teruggedraaid, met name op het vlak van stroom- en watervoorziening. Sinds de laatste militaire operatie in de zomer van 2014 zijn de 1,8 miljoen inwoners van Gaza aangewezen op waterlopen voor hun drinkwatervoorziening, maar 95 procent van die waterlopen zijn niet veilig. De enige stroomcentrale die Gaza rijk is, werd zwaar beschadigd.

Volgens cijfers van de VN ligt de werkloosheid nu op 44 procent, het hoogste niveau ooit. De economische welvaart is slechter dan twintig jaar geleden. Vorig jaar kende de economie van Palestina een negatieve groei van 0,4 procent, de eerste recessie sinds 2006 en een daling van het gemiddelde inkomen voor het tweede jaar op rij. Die verslechtering komt bijna volledig op rekening van de economische sancties. Zo houdt Israël bijna 700 miljoen dollar achter aan belastinggelden.

LEES OOK

© ‘Amer ‘Aruri
In het Israël van Benjamin Netanyahu’s rechts-religieuze coalitie lijkt een vredevolle uitkomst voor de Palestijnse kwestie verder af dan ooit.
Gigi Ibrahim (CC BY 2.0)
Met Egypte als bemiddelaar bespreken topdelegaties van de rivaliserende Palestijnse partijen, Fatah en Hamas, de mogelijke integratie van Hamas in de Palestijnse Autoriteit en diens machtsover
Foto: Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)
Tien jaar na de inname van de Gazastrook door Hamas, verslechteren de leefomstandigheden van de 2 miljoen mensen in de Palestijnse enclave ‘verder en sneller’ dan voorspeld was in 2012, zeggen
© Marlies Van Coillie
De Gentse muzikant Thomas Noël bezocht met zijn project “The City’s Song” de Palestijnse politieke hoofdstad Ramallah.