Politieke polarisatie en zwakke overheidsinstituten zijn katalysator voor geweld

VN-gezant: toenemend geweld destabiliseert Haïti

Wikimedia Commons

Op Haïti heerst grote onrust sinds de moord op de Haïtiaanse advocaat Monferrier Dorval eind augustus. Helen La Lime, de speciaal VN-gezant voor Haïti, waarschuwde begin deze week voor de groeiende instabiliteit.

Dorval was voorzitter van de Orde van Advocaten en een gerespecteerd rechtsgeleerde. Zijn dood is voor velen het bewijs van de zwakke rechtstaat in het land.

‘In de afgelopen maanden nam de onrust toe, soms in de vorm van gewelddadige protesten. Het gevoel van onveiligheid is gegroeid. Bendes dagen de overheid uit, vooral in de dichtbevolkte buurten van Port-au-Prince’, zei La Lime maandag in een verslag voor de VN-Veiligheidsraad.

Een groep ontevreden, voormalige politieagenten die zichzelf ‘Fantom 509’ noemt, creëert wanorde in de hoofdstad.

Extra politieagenten

Volgens La Lime zijn er minstens tienduizend extra goed getrainde en goed uitgeruste politieagenten nodig om de veiligheid te garanderen op Haïti. Pas dan is de politie in staat zijn taak op een verantwoorde manier uit te voeren, zei ze.

‘De politie is in staat gebleken negatieve ontwikkelingen te keren, zoals de sterke toename van het aantal moorden en ontvoeringen. Maar de Nationale Politie moet voldoende gefinancierd en uitgerust worden door de regering om de terugkerende tekortkomingen op te lossen en zich te blijven ontwikkelen, om zo aan de internationale standaarden te kunnen voldoen.’

Wantrouwen

Politieke polarisatie en zwakke overheidsinstituten zijn volgens La Lime een katalysator voor geweld. De recente benoeming van een nieuwe, voorlopige Kiescommissie leidde tot sterke kritiek uit sommige delen van de samenleving, inclusief van het Hof van Cassatie.

Er heerst veel wantrouwen tussen politieke machten, waardoor op zaken waarover eerder overeenstemming was, zoals de noodzaak van een grondwettelijke hervorming, geen vooruitgang wordt geboekt.

Met nieuwe verkiezingen in aantocht is het zaak om het risico op verkiezingsfraude en hernieuwd geweld zoveel mogelijk te beperken, zei La Lime.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.