VN halen uit naar "sensatiezucht" media in Haïti

Nieuws

VN halen uit naar "sensatiezucht" media in Haïti

Thalif Deen

20 januari 2010

De Verenigde Naties verdedigen zich tegen de kritiek op de trage en chaotische hulpverlening in Haïti. Voor een deel is die kritiek het gevolg van de sensatiezucht van journalisten, klinkt het.

Sommige nieuwsberichten over Haïti zijn “echt overdreven”, verklaarde de communicatieverantwoordelijke van de VN-missie in Haïti, David Wimhurst, dinsdag (19 januari) via een videoconferentie vanuit Port-au-Prince. Volgens Wimhurst is er bijvoorbeeld geen sprake van massale plunderingen en klopt het ook niet dat de VN dagenlang geen voedselhulp hadden verstrekt.
Critici verwijten de VN hun hulpinspanningen slecht te coördineren. Het VN-systeem voor de verdeling van voedselhulp zou na de aardbeving ook helemaal in elkaar zijn gestuikt.

Twee miljoen

De VN geven toe dat er aanvankelijk moeilijkheden waren, maar zeggen dat ze nu al meer dan 200.000 mensen bereiken met voedsel en hulpgoederen. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal dat aantal deze week nog oplopen tot een miljoen, en binnen twee weken tot twee miljoen. De ramp zou in het totaal drie miljoen Haïtianen hebben getroffen.
De VN hopen dat de haven van Port-au-Prince volgende week weer bruikbaar zal zijn voor de aanvoer van hulpgoederen. Nu moeten die vrachten via de lucht en over het land vanuit de Dominicaanse Republiek worden aangevoerd, en dat verloopt moeizaam.
De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag beslist tweeduizend soldaten en vijftienhonderd politiemensen naar Haïti te sturen. Die moeten er de VN-macht van ongeveer 9000 manschappen versterken die al voor de aardbeving aanwezig was. Drieduizend van die blauwhelmen waren in Port-au-Prince gestationeerd. Het is niet duidelijk wanneer de extra troepen zullen arriveren. De meeste VN-lidstaten reageren meestal traag op de vraag om blauwhelmen te leveren. Een bijkomend probleem is de bevoorrading van de nieuwe eenheden.