Verenigde Naties breken een lans voor meer samenwerking op alle niveaus

VN: Het is aftellen naar een ‘wereldwatercrisis’

wallpaperflare (CC0)

Een kwart van de wereldbevolking – 2 miljard mensen – heeft geen toegang tot veilig drinkwater en twee tot drie miljard mensen kampen minstens een maand per jaar met watertekorten. Naar schatting 3,6 miljard mensen beschikken niet over een veilige afvalwaterverwerking.

Iedereen moet toegang hebben tot veilig drinkwater en afvalwaterverwerking. Dat doel heeft de internationale gemeenschap zichzelf gesteld tegen 2030. Maar een nieuw VN-rapport waarschuwt dat er nog heel veel werk aan winkel is.

Een kwart van de wereldbevolking – 2 miljard mensen – heeft geen toegang tot veilig drinkwater en twee tot drie miljard mensen kampen minstens een maand per jaar met watertekorten. Naar schatting 3,6 miljard mensen beschikken niet over een veilige afvalwaterverwerking.

Steden

Met name in de steden dreigen die aantallen snel toe te nemen, waarschuwt het rapport. Het aantal stedelingen dat met watertekorten te maken krijgt, zal naar schatting verdubbelen van 930 miljard in 2016 tot tussen 1,7 en 2,4 miljard in 2050.

‘Water is onze gedeelde toekomst en het is essentieel om samen te werken om het eerlijk te verdelen en duurzaam te beheren.’

De toename van extreme en langdurige droogtes eist ook een steeds grotere tol van ecosystemen, met grote consequenties voor zowel plant- als diersoorten.

Samenwerking

Het sleutelwoord om daar iets tegen te doen, is samenwerking, stellen de Verenigde Naties. Die is nodig voor vrijwel elke ingreep rond water, van gedeelde irrigatiesystemen voor boeren tot afvalwaterverwerking in de steden.

Ook internationaal is overleg en solidariteit essentieel, bijvoorbeeld om grensoverschrijdende rivieren over waterlagen te beheren. Voor amper 6 van de 468 internationaal gedeelde grondwaterlagen bestaat er een formeel samenwerkingsakkoord.

De Verenigde Naties breken daarom een lans voor meer samenwerking op alle niveaus. Het is de enige manier om een wereldwijde watercrisis in de komende decennia te vermijden, klinkt het. Daarom werd deze week de eerste Internationale Waterconferentie gehouden.

‘Er is een dringende nood aan sterke internationale mechanismen om te vermijden dat de globale watercrisis uit de hand loopt’, zegt Unesco-baas Audrey Azoulay. ‘Water is onze gedeelde toekomst en het is essentieel om samen te werken om het eerlijk te verdelen en duurzaam te beheren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.