VN lanceert ambitieus herstelplan voor Gazastrook

Nieuws

VN lanceert ambitieus herstelplan voor Gazastrook

VN lanceert ambitieus herstelplan voor Gazastrook
VN lanceert ambitieus herstelplan voor Gazastrook

Mel Frykberg

18 september 2014

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft een ambitieus herstelplan aangekondigd voor de Gazastrook. Maar het plan dat de ravage na 50 dagen oorlog tussen Hamas en Israël moet helpen opruimen, kan enkel uitgevoerd worden met steun van de  internationale gemeenschap en de strijdende partijen.

![IDF (CC BY-SA 2.0) ](//images.mo.be/sites/default/files/styles/3_2_standard_photo_format/public/field/image/40526_42763_eAqeP6.png?itok=p2MxS4ar " "Operation Protective Edge" is de zwaarste sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967.")

“Operation Protective Edge” is de zwaarste sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967.

IDF (CC BY-SA 2.0)

“We werken aan een tweejarenplan dat bijna 7 op 10 bewoners in de Gazastrook moet bereiken die op de vlucht zijn”, verklaart woordvoerder Chris Gunness van de UNRWA. “Maar we kunnen dit plan enkel voltooien als de huidige blokkade van de Gazastrook aan de grens van Israël en Egypte wordt opgeheven. We moeten bouwmaterialen en andere goederen kunnen invoeren.” Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat er een permanent staakt-het-vuren komt om de cyclus van vernietiging en heropbouw te doorbreken.

Verwoesting

Dat herstel nodig is, blijkt uit de cijfers die UNRWA citeert. “Er zijn 2.130 mensen omgekomen en meer dan 11.000 gewond geraakt bij Operation Protective Edge, zoals de Israëli’s de aanval op de Gazastrook noemen”, zegt woordvoerder Chris Gunness. “Deze aanval is de zwaarste sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen Israël dit gebied bezette.”

De UNRWA begroot de herstelling van woningen, scholen en ziekenhuizen op 5,4 miljard euro. In totaal verblijven op dit moment 110.000 ontheemde bewoners van de Gazastrook in noodopvangkampen of gastgezinnen. Het opbouwen van deze noodopvang kost alleen al bijna driehonderd miljoen euro.

Heropbouw

Muhammad Sabah (CC BY 4.0)

Het herstelplan moet voldoen aan een groot aantal van de dringendste noden van de Palestijnen.

Muhammad Sabah (CC BY 4.0)

“Het herstelplan moet voldoen aan een groot aantal van de dringendste noden van de Palestijnen”, zegt Gunness. “Driehonderd van onze ingenieurs bekijken op dit moment waar herstel nodig is. Het VN-agentschap wil de noodsituatie strategisch aanpakken door het plan in drie fases op te delen. “In een eerste fase zorgen we voor onderdak, voedselvoorziening en gezondheidszorg. In de tweede fase helpen we met het herstel van de infrastructuur en ten slotte zorgen we ervoor dat de inwoners van de Gazastrook op eigen benen kunnen staan”, aldus Gunness.

Een deel van het herstelplan is gericht op vrouwen. “Meer en meer huishoudens worden geleid door vrouwen nadat de mannen gehandicapt zijn geraakt door het conflict. Er zijn ook meer huishoudens waar huiselijk geweld plaatsvindt. Daarvoor hebben we een project opgestart dat de gelijkheid tussen man en vrouw promoot.”

Een andere deel van het herstelplan concentreert zich op voedselvoorziening. Het VN-agentschap wil basisvoedingsmiddelen zoals brood, corned beef, tonijn, melkproducten en verse groenten verdelen. Maar ook hygiënekits en watertanks voor 42.000 gezinnen zullen worden uitgedeeld, belooft Gunness.

Bovendien wil het VN-agentschap verschillende faciliteiten voor noodopvang opnieuw herstellen. “Op dit moment hebben we reeds 22 poliklinieken opgericht waar mensen basisgezondheidszorg kunnen krijgen. We hebben ook teams die de gezondheidstoestand observeren en er zijn bijkomende hulpverleners en jeugdcoördinatoren ingeschakeld om jongeren en volwassenen met psychologische trauma’s te helpen.”

Ten slotte hoopt Gunness dat het programma steun krijgt van de internationale gemeenschap. “Als de Gazastrook nog enige kans wil maken op herstel, moet de internationale gemeenschap tussenbeide komen om de inwoners te helpen”, besluit de woordvoerder.