Hulpverleners onder vuur en wanhoop bij bevolking

VN moet voedselhulp in Gaza opschorten

Emad El Byed / Unsplash

De Israëlische bombardementen veroorzaken een humanitaire crisis in Gaza.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN ziet zich gedwongen om de levering van voedselhulp in het noorden van Gaza stop te zetten. Hulpverleners worden onder vuur genomen door het Israëlisch leger en de wanhoop onder de lokale bevolking is te groot vanwege de honger.

‘De beslissing om de leveringen aan het noorden van de Gazastrook stop te zetten is niet lichtvaardig genomen’, zegt de VN-organisatie in een verklaring. ‘We weten dat de situatie verder zal verslechteren en meer mensen van honger dreigen om te komen.’

Maar de veiligheid van de hulpverleners, en van de mensen die hulp nodig hebben, kon niet meer gegarandeerd worden volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Hulpkonvooien geplunderd

De wanhoop onder de bevolking in Gaza is zo groot dat hulpkonvooien die hun weg proberen te vinden naar het noorden van Gaza in het zuiden al aangevallen en geplunderd worden.

Drie weken geleden had het agentschap de leveringen aan het noorden al opgeschort nadat een vrachtwagen geraakt was door Israëlisch scheepsgeschut.

Deze week wou het WFP de leveringen hervatten maar zondag en maandag kwamen de hulpverleners onder vuur toen ze Gaza-Stad binnen reden. In het zuiden kunnen de vrachtwagens nauwelijks manoeuvreren omdat menigtes hongerige mensen zich vastklampen aan de voertuigen en voedsel proberen te bemachtigen.

‘De hulpkonvooien worden geconfronteerd met complete chaos en geweld als gevolg van de ineenstorting van de burgerlijke orde’, aldus het WFP. ‘Verschillende vrachtwagens werden geplunderd tussen Khan Younes en Deir al Balah en een vrachtwagenchauffeur werd geslagen. Het overgebleven meel werd spontaan verdeeld uit de vrachtwagens in Gaza stad, te midden van hoge spanningen en enorme woede.’

Honger en ziekte

Volgens cijfers van de VN is het gemiddelde aantal vrachtwagens met hulpgoederen dat Gaza binnenkomt de voorbije weken gedaald van 140 per dag in januari naar 60 per dag in februari. Volgens het WFP zijn hulpverleners daardoor de voorbije dagen ‘getuige geweest van ongekende wanhoop’.

De VN-organisatie zegt dat voedsel en proper water zodanig schaars zijn geworden dat ziekten welig tieren en mensen omkomen van de honger. Volgens onderzoeken in geïmproviseerde opvangcentra is één op de zes kinderen onder de 2 jaar in het noorden acuut ondervoed, wat betekent dat hun leven in gevaar is.

Ondanks de grote humanitaire behoefte raakten hulpgoederen de Gazastrook de voorbije maanden slechts met mondjesmaat binnen. Israël controleert alle toegangspunten tot de enclave en opent slechts één grensovergang voor vrachtwagens. Bovendien zegt het WFP dat oeverloze Israëlische controles de doorgang van de vrachtwagens onnodig vertragen. Het agentschap roept de internationale gemeenschap op druk te zetten om meer grensovergangen, vooral in het noorden, te openen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.