VN proberen exodus uit Golf van Bengalen te stoppen

Nieuws

VN proberen exodus uit Golf van Bengalen te stoppen

VN proberen exodus uit Golf van Bengalen te stoppen
VN proberen exodus uit Golf van Bengalen te stoppen

Kanya D'Almeida (IPS)

09 juni 2015

De uittocht in de Golf van Bengalen bleef lange tijd onder de radar. Maar sinds kort is het duidelijk dat vele duizenden hun lot in handen van mensensmokkelaars hebben gelegd, en nu zijn overgeleverd aan de zee. De VN vragen geld om deze vluchtelingencrisis een halt toe te roepen.

© Reuters

Bootvluchtelingen vangen water op tijdens een hevige regenbui in het vluchtelingenkamp waar ze naartoe werden gebracht.

© Reuters

Vrijdag liet het VN-Vluchtelingenagentschap (Unhcr) weten dat het een oproep lanceert om 13 miljoen dollar in te zamelen voor de humanitaire hulp aan duizenden vluchtelingen, meestal uit Myanmar en Bangladesh. Ze zijn op weg naar Thailand, Maleisië of Indonesië.

De situatie haalde half mei het wereldnieuws, toen een groep journalisten in de Andamanse Zee een gammele vissersboot met aan boord honderden mannen, vrouwen en kinderen aantrof. Het ging voornamelijk om migranten uit de Rohingya-gemeenschap, die politieke vervolging in Myanmar en economische malaise in Bangladesh ontvluchten.

De Thaise en Maleisische autoriteiten weigerden de bootvluchtelingen op te nemen. Al snel bleek dat er tot zesduizend wanhopige migranten geblokkeerd zaten in een soort niemandsland.

Moessonseizoen

‘De moesson komt eraan en duizenden mensen zullen zich nog op zee bevinden’, verklaarde Melissa Fleming als woordvoerder van Unhcr op een persconferentie in Genève.

Velen van hen zijn ondervoed, anderen zijn getekend door fysiek en mentaal misbruik, vermoedelijk door smokkelaars.

Bovenop de vluchtelingen die zich nog in boten bevinden, zijn er naar schatting 4800 aan land gebracht. Zij hebben dringend behoefte aan voedsel en medicijnen. Velen van hen zijn ondervoed, anderen zijn getekend door fysiek en mentaal misbruik, vermoedelijk door smokkelaars.

Het VN-agentschap lanceert zijn oproep in het zog van een regionale top van rechtstreeks betrokken regeringen, anderhalve week geleden in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Het bevat belangrijke elementen uit een tienpuntenplan dat UNHCR, het VN-drugsagentschap UNOCD en de Internationale Organisatie voor Migratie hebben opgesteld met het oog op een langetermijnoplossing voor de crisis.

Horrorverhalen

De fondsen zullen worden gebruikt om pas aangekomen vluchtelingen te beschermen, om mensen die de gevaarlijke reis overwegen te ontraden, en de achterliggende oorzaken van de uittochten aan te pakken.

Functionarissen stellen dat de laatste 15 maanden 88.000 mensen vertrokken zijn uit de Golf van Bengalen. 63.000 tussen januari en december 2014, en nog eens 25.000 in het eerste kwartaal van dit jaar.

De overtocht kan dodelijk zijn. Vermoedelijk zijn meer dan duizend migranten verhongerd of vermist op zee. Overlevenden vertellen horrorverhalen over medepassagiers die tijdens de reis omkwamen van ziekte of honger. Bij gebrek aan een alternatief, werden de lichamen overboord gekieperd.

Volgens het tienpuntenplan riskeren migranten uitgehongerd, geslagen of seksueel misbruikt te worden. Als ze het losgeld of de buitensporige tarieven die de smokkelaars in rekening brengen, niet kunnen betalen, kan dat ook fataal zijn.

Opsporings- en reddingsoperaties

Het dodental is onbekend, maar de recente ontdekking van massagraven in kampen van smokkelaars doet vrezen dat meer dan 1,2 procent van de reizigers sterft door ziekte of mishandeling’, stelt het rapport.

Daarom zal een aanzienlijk deel van het geld worden gebruikt om diegenen die de kust heelhuids hebben bereikt, bij te staan. De UNHCR heeft deze taak al op zich genomen bij nieuwe aankomsten in Indonesië, Thailand en Maleisië.

Het tienpuntenprogramma wil ook de legale alternatieven voor de gevaarlijke reis uitbreiden, garanderen dat diegenen die geen internationale bescherming nodig hebben veilig kunnen terugkeren, en de opsporings- en reddingsoperaties op zee versterken met een regionaal kader.