VN schorten hulpverlening Irak op wegens geldgebrek

Wegens geldgebrek hebben de Verenigde Naties de meeste gezondheidsprogramma’s in Irak stopgezet. Op een oproep om ruim 60 miljard dollar te doneren, kwam slechts 5,1 miljoen binnen. Dat is 8 procent van het benodigde bedrag.

  • Andrew W. McGalliard (CC0) Hoewel er sinds april geen polio meer geconstateerd is in het land moet de campagne nog twee jaar doorgaan om effectief te zijn, zegt de woordvoerder van WHO Andrew W. McGalliard (CC0)

Door het stopzetten van de programma’s hebben bijna 3 miljoen mensen geen toegang meer tot dringend noodzakelijke gezondheidszorg. ‘Ondanks waarschuwingen voor sluiting en aanpassingen van de plannen om alleen de basiszorg te garanderen, komt er erg weinig geld binnen’, zei Tarik Jasarevic, woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gisteren tijdens een persconferentie in Genève.

De WHO heeft meer dan 184 gezondheidsdiensten moeten sluiten. De getroffen vluchtelingen en ontheemden hebben hierdoor geen toegang tot traumazorg, voedingszorg, basiszorg, vaccinatiediensten, seksuele gezondheidszorg en controle op uitbraak van ziekten.

Polio

De gezondheidsorganisatie is dringend op zoek naar donoren in de regio, zegt Jasarevic. Tot nu toe zijn bijdragen ontvangen van een aantal landen en de VN-Bijstandsmissie in Irak (Unami) en het Centrale Noodhulpfonds (CERF) van de VN.

Jasarevic waarschuwt dat 5,8 miljoen kinderen ingeënt moeten worden tegen polio in 2015 en 2016. In 2014 telde Irak twee gevallen van polio. Hoewel er sinds april geen polio meer geconstateerd is in het land ‘moet de campagne nog twee jaar doorgaan om effectief te zijn’, zegt hij. Voor de vaccinatiecampagne is nog 45 miljoen dollar nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.