Moordpartijen en groepsverkrachtingen zijn dagelijkse kost

VN spreken van ‘levende nachtmerrie’ in Haïti

UN Photo - Marco Dormino / flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)

De Haïtiaanse overheid krijgt de golf van geweld niet onder controle.

De Haïtiaanse hoofdstad kreunt onder extreem geweld en grove mensenrechtenschendingen, waaronder moordpartijen en groepsverkrachtingen. In een nieuw rapport spreken de VN over een ‘levende nachtmerrie’.

Het VN-rapport spreekt van 263 moorden in zes maanden in Cité Soleil, een van de voorsteden van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Op één dag, 8 juli 2022, vermoordden bendes maar liefst 95 mensen, onder wie zes kinderen. Het rapport documenteert ook ten minste 57 groepsverkrachtingen van vrouwen en meisjes, ontvoeringen en seksuele uitbuiting.

Huiveringwekkend

‘De bevindingen van dit rapport zijn huiveringwekkend: het schetst een beeld van hoe mensen maandenlang worden lastiggevallen en geterroriseerd door criminele bendes, en de staat slaagt er niet in dat te stoppen’, zegt Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. ‘Het kan alleen maar worden omschreven als een levende nachtmerrie.’

Sluipschutters schieten lukraak op iedereen, en doden gemiddeld zes mensen per week.

De situatie in de voorstad weerspiegelt de benarde situatie van honderdduizenden anderen in Haïti die in gebieden wonen onder controle van zwaarbewapende bendes, zegt het rapport.

Sluipschutters

Zo gebruikt de zogenaamde “G9-bende” onder meer sluipschutters om paniek te zaaien. Ze schieten lukraak op iedereen, en doden gemiddeld zes mensen per week.

De bende blokkeert de toegang tot de wijk en controleert zo import van basisbehoeften als voedsel en geneesmiddelen. De verslechterende hygiënische omstandigheden leiden tot de verspreiding van besmettelijke ziekten zoals cholera.

‘Het geval van Cité Soleil staat niet op zichzelf - helaas ondergaan veel Haïtianen soortgelijke beproevingen’, zegt Türk. ‘Het is tijd dat de internationale gemeenschap de Haïtiaanse overheid helpt om de volledige controle terug te krijgen, zodat dit lijden kan worden gestopt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.