VN verlengen strijd tegen straffeloosheid in Guatemala

Nieuws

VN verlengen strijd tegen straffeloosheid in Guatemala

Danilo Valladares

11 maart 2011

De Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) gaat nog twee jaar door. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ondertekent volgende week de verlenging van het mandaat. Volgens de onafhankelijke commissie blijven de meeste misdaden onbestraft in Guatemala.

Ban Ki-moon is volgende woensdag (16 maart) in Guatemala-Stad voor een topontmoeting met de Centraal-Amerikaanse regeringsleiders. Ban komt de dag voordien aan en blijft nog tot donderdag. Het belangrijkste doel van zijn reis is de ondertekening van de overeenkomst die het mandaat van de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid in Guatemala (Cicig) met twee jaar verlengt.

De commissie werd eind 2006 opgericht door de algemene vergadering van de VN, de werkzaamheden startten begin 2008. In 2009 vroeg Guatemala een eerste verlenging, die in september van dit jaar afloopt.

De Cicig moet het Guatemalteekse gerecht bijstaan in de strijd tegen de misdaad, een niet alledaags VN-initiatief.

De commissie onderzoekt illegale en clandestiene structuren binnen het staatsapparaat en helpt die te ontmantelen. De resultaten tot nog toe worden als broos omschreven.
Tegelijk moet de Cicig de Guatemalteekse justitie versterken. Nu kreunt die onder corruptie en een gebrek aan efficiëntie. Daardoor blijft 98 procent van de misdaden onbestraft in het land.

Drugsbaronnen in politietop

Een jaar geleden barstte een groot schandaal los in het land rond vermeende banden tussen de politietop en de drugshandel. Drie topmensen, waaronder de directeur van de Nationale Politie, belandden achter de tralies.

Aanleiding was een confrontatie tussen de veiligheidsdiensten en drugshandelaars in april 2009. Daarbij kwamen vijf politieagenten om. Volgens het openbaar ministerie waren de agenten niet van plan de criminelen op te pakken maar wilden ze zelf de drugs stelen.

De Cicig was nauw betrokken bij het onderzoek. De Spanjaard Carlos Castresana, directeur van de Cicig, zei dat het eerste onderzoek in deze zaak zo vreemd was verlopen dat er vermoedens waren gerezen van betrokkenheid bij de politietop.

Lees ook: Centraal-Amerika lijdt steeds zwaarder onder misdaad.