VN vinden geen geld voor aanpak crisis in Jemen

Artsen Zonder Grenzen (AzG) waarschuwt dat het geweld in Jemen extreme hoogten bereikt. De medische hulporganisatie spreekt over een humanitaire crisis. De Verenigde Naties hebben amper een vijfde van het geld kunnen ophalen dat nodig is om de bevolking te helpen.

  • IRIN Photos  (CC BY-NC-ND 2.0) Eén van de vele ondervoede kinderen in het vluchtelingenkamp van Mazrak in het door oorlog geteisterde Jemen. IRIN Photos (CC BY-NC-ND 2.0)

‘De situatie is zeer ernstig, met name in Aden’, zegt Teresa Sancristóval van de AzG-eenheid in Jemen. Ze keerde onlangs terug uit het land. ‘De mensen durven amper nog uit hun huizen te komen. Sluipschutters schieten vanaf de daken van de ziekenhuizen en ziekenwagens kunnen niet voorbij de frontlinie komen’, zegt ze.

‘Enkele dagen geleden raakten bij gevechten nog 250 mensen gewond in Aden, en in de hoofdstad Sanaa raakten 80 burgers gewond door bombardementen.’

Hoofdstad zonder water

Nadat coalitietroepen eind juli het havengebied en de belegerde stad Aden in het zuiden van Jemen hadden herovert op de sjiitische Houthi-rebellen, kon de bevolking weer even ademen. Maar de stad is verwoest.

‘De impact van dit conflict reikt verder dan de bombardementen of de beschietingen’, zegt Sancristóval. ‘De situatie wordt elke week erger. De blokkade treft de bevolking op verschillende niveau’s. Verwacht wordt dat Jemen straks het eerste land ter wereld is met een hoofdstad zonder water. En als er iets is dat een bevolking raakt, dan is het wel waterschaarste.’

De prijs voor water verdubbelde sinds vorige maand. Veel gezinnen geven momenteel een derde van hun inkomen uit aan water.

Door het gebrek aan water laten ook de sanitaire omstandigheden te wensen over. Daardoor breken er ziektes uit. De hulporganisatie Mercy Corps spreekt over 8.000 gevallen van dengue (knokkelkoorts) in Aden en rapporteert ook gevallen van tyfus en malaria.

Kinderen ondervoed

Sinds de door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie vijf maanden geleden begon met luchtaanvallen op de Houthi’s, zijn 4.000 mensen (waarvan de helft burgers) gedood, 19.000 mensen gewond geraakt en 1,3 miljoen Jemenieten op de vlucht.

Bijna 13 miljoen burgers, op een populatie van 24,4 miljoen, hebben een tekort aan basisvoedsel en 850.000 kinderen riskeren acute ondervoeding.

‘Aden is verwoest na drie maanden van geweld’, zei VN-Ondersecretaris-generaal van Humanitaire Zaken Stephen O’Brien gisteren in een briefing aan journalisten. ‘Vijandelijkheden op de grond en luchtaanvallen hebben de infrastructuur compleet verwoest, inclusief scholen, ziekenhuizen en wateropslagplaatsen. Zelfs een kleuterschool werd het doelwit van een aanval. Daar waren elf slachtoffers te betreuren.’

Gebrek aan geld

Het gewapende conflict speelt zich af tussen twee facties die allebei claimen de regering van Jemen te vormen, en hun aanhangers en bondgenoten. Zuidelijke separatisten en het deel van de strijdkrachten dat loyaal is aan de regering van Abd Rabbuh Mansour Hadi, die verdreven is naar Aden, zijn in gevecht met Houthi-strijders en strijders die loyaal zijn aan de vorige president, Ali Abdullah Saleh.

‘Van april tot juli kregen zeven miljoen mensen al een of andere vorm van ondersteuning’, zegt O’Brien die meteen ook aangeeft dat er een gebrek is aan fondsen om de crisis in Jemen goed het hoofd te kunnen bieden.

‘Donoren hebben niet voldoende gereageerd op ons verzoek om geld om de humanitaire crisis in dit land aan te pakken. Het Yemen Humanitarian Response Plan is op zoek naar 1,6 miljard dollar. Daarvan hebben we slechts 18 procent ontvangen, oftewel 282 miljoen dollar.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.