VN: ‘Vluchtelingenkampen in Tigray volkomen vernield’

Nieuws

Duizenden mensen hebben onderdak nodig met regenseizoen in aantocht

VN: ‘Vluchtelingenkampen in Tigray volkomen vernield’

VN: ‘Vluchtelingenkampen in Tigray volkomen vernield’
VN: ‘Vluchtelingenkampen in Tigray volkomen vernield’

IPS

31 maart 2021

VN-vertegenwoordigers hebben na maanden eindelijk toegang gekregen tot vluchtelingenkampen in de regio-Tigray, in het noorden van Ethiopië. Beide kampen blijken volledig vernield en geplunderd. De VN maken zich ernstig zorgen over het lot van de vluchtelingen.

© Reuters / Baz Ratner

Vluchtelingen hebben tijdelijk onderdak gevonden in een ruwbouw op de shire campus van de Aksum-universiteit in Shire, Tigray

© Reuters / Baz Ratner

Het is voor het eerst sinds november 2020 dat vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie (Unhcr) en het Bureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) opnieuw toegang kregen tot te kampen Shimelba en Hitsats. Intense gevechten maakten dat maandenlang onmogelijk.

Beide kampen bleken volledig vernield en grotendeels platgebrand. De VN-kantoren en de slaapplaatsen van het personeel zijn geplunderd en gevandaliseerd, zegt Unhcr-woordvoerder Boris Cheshirkov. Daarmee werd bevestigd wat satellietfoto’s van begin dit jaar al deden vermoeden.

Vluchtelingen

De Unhcr maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van de Eritrese vluchtelingen die in de kampen verbleven. Van de twintigduizend vluchtelingen, zijn er zevenduizend op eigen kracht of met hulp van de overheid naar de andere kampen Mai Aini en Adi Harush getrokken. Unhcr kon nog tweeduizend andere vluchtelingen lokaliseren in andere delen van Ethiopië.

De missie bezocht ook de nabijgelegen stad Shiraro en kreeg er te horen dat veel vluchtelingen zich ophouden in de regio, maar dringend nood hebben aan hulp. De Unhcr wil zo snel mogelijk de noden in kaart brengen, eerste hulp bieden en samen met het Ethiopische vluchtelingenagentschap ARRA op zoek gaan naar een nieuw onderkomen voor de vluchtelingen.

In Mai Aini en Adi Harush krijgen de vluchtelingen voedsel en essentiële noodhulp. Vaak moeten ze overnachten bij familie, in scholen of andere openbare gebouwen die overvol zitten, of in een van de honderden nieuw gebouwde onderkomens. Er wordt koortsachtig gebouwd aan nieuwe opvangcapaciteit, zeker nu het regenseizoen in aantocht is.