VN voetballen voor vrede

Nieuws

VN voetballen voor vrede

Eulàlia Iglesias

26 oktober 2005

Pingpongdiplomatie is alive and kicking. In 1971 legde een tafeltennismatch tussen China en de Verenigde Staten de basis voor het historische bezoek van president Richard Nixon aan Peking. Intussen hebben de VN 2005 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van Sport en Lichamelijke Opvoeding en werkt het nieuwe VN-Sportbureau zich in het zweet. Het bereidt onder meer een sportevenement voor op de grens tussen aartsrivalen Noord- en Zuid Korea.

Het balletje was ietsje anders, maar het truukje hetzelfde. Ruim dertig jaar na de pingpongmatch tussen de VN en China reisde vorig jaar een Indiaas cricketteam naar aartsrivaal Pakistan. Begin 2005 kwam het Pakistaanse team naar India, met de Pakistaanse president Pervez Musharraf in hun kielzog. In 2002 stonden beide kernmachten nog op de grens van een oorlog, en het was de eerste keer in vier jaar dat Musharraf voet zette op Indiase bodem. Het bezoek vormde het begin van een dialoog met de Indiase premier Manmohan Singh.

Omwille van hun verdienste werden de nationale cricketteams van India en Pakistan samen met tenniskampioen Roger Federer en marathonloopster Margaret Okayo aangesteld als woordvoerders van het Internationale Jaar van Sport en Lichamelijke Opvoeding.

Het in april 2004 opgerichte VN-Bureau voor het Internationale Jaar werkt samen met het iets nadien gestichte New Yorkse VN-Bureau van Sport voor Ontwikkeling en Vrede en een eigen VN-Secretaris-generaal voor Sport Adolf Ogi. Ze organiseren zowel nationaal als internationaal sportontmoetingen en campagnes, maar willen ook onderzoek publiceren dat het belang aantoont van sport en lichamelijke opvoeding voor vrede, en ontwikkeling.

In juli van dit jaar speelden twee voetbalteams uit Israël en Palestina tegen twee jeugdteams van Bayer Munchen in wat werd aangekondigd als de vredesmatch. In augustus 2004 bekampten de nationale ploegen van Haïti en verdedigend wereldkampioen Brazilië elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince in een poging op te roepen tot vrede en de gewapende troepen te overtuigen hun wapens in te leveren.

Sportdiplomatie is ook ingezet om de relaties tussen de Iran en de VS te verbeteren, zegt Nadia Samadan van het VN-Sportbureau.

Het lijstje voorbeelden telt ook inspanningen ten voordele van de millenniumdoelstellingen, acht ontwikkelingsdoelstellingen om de wereldarmoede terug te dringen die staats- en regeringsleiders in 2000 ondertekenden. In september van dit jaar hielden Iraanse vrouwen de vierde Islamitische Vrouwenspelen in Teheran. In Chili namen topsporters en meer dan duizend jongeren en uit alle sociale klassen onlangs deel aan de Sociale Integratiespelen. In Afrika deelden jonge vrijwilligers meer dan 42.000 kalenders uit die de millenniumdoelstellingen uitleggen tijdens een voetbalwedstrijd tussen Kameroen en Egypte op 8 oktober in Yaoundé. Spandoeken met de doelstellingen hingen omhoog in het stadion.

Het VN-Bureau werkt momenteel samen met sportverenigingen, niet-gouvernementele organisaties en 40 nationale comités ter wereld. (ADR)